Miquel Roman

Nou Barris (Barcelona)

17 de setembre de 2009
0 comentaris

L’església del sanatori de Nou Barris reobrirà per al culte

EL PERIODICO 12/9/2009

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=644202&idseccio_PK=1022

• El districte cedeix l’edifici a l’arquebisbat a canvi d’un solar a la Trinitat Nova

• La permuta facilitarà la construcció del reivindicat casal de barri

ROSA MARI SANZ. BARCELONA. El districte de Nou Barris i l’Arquebisbat de Barcelona han desencallat després de dècades d’indecisió el futur d’un dels edificis patrimonials més antics de la zona: l’església del que va ser l’Institut Mental de la Santa Creu, un magnífic conjunt arquitectònic propietat de l’ajuntament que en l’actualitat està ocupat per l’arxiu municipal, la seu del districte i la Biblioteca Popular de Nou Barris. Mitjançant un intercanvi de terrenys, l’arxidiòcesi passa a ser titular d’aquest temple de la Guineueta, en desús, i el tornarà a obrir al culte després de portar-hi a terme una gran reforma amb què guanyarà volumetria i capacitat. A canvi, retorna al consistori part d’un solar a la Trinitat Nova on s’edificarà el tan reivindicat casal de barri.

La tornada de l’activitat religiosa a l’església del sanatori, que forma part del conjunt arquitectònic que es va començar a construir el 1886 i que no es va acabar pràcticament fins al 1915, també ha estat una petició dels feligresos de la zona, que fa uns quants anys que assisteixen a una petita parròquia provisional al número 178 del passeig de Valldaura, que ocupa la planta baixa de l’edifici municipal de Ca n’Ensenya, i no sempre dóna cabuda a tots els assistents. Aquest espai de culte s’alliberarà així que s’hagi reobert la renovada església de Sant Rafael Arcàngel (entre els carrers de Marie Curie i d’Alsàcia), i quedarà a disposició de l’ajuntament.

CONSTRUCCIÓ CATALOGADA / La permuta, segons la regidora de Nou Barris, Carmen Andrés, a més de la millora del temple del sanatori mental, inclòs en el catàleg de Patrimoni Arquitectònic, permetrà «consolidar i reordenar espais urbans de tres barris que formen part del districte: la Guineueta, la Prosperitat i la Trinitat Nova». Perquè a canvi de l’església, que ocupa una superfície de 1.340 metres quadrats, la ciutat recuperarà una part del solar dels números 43-45 del carrer de Palamós, a la Trinitat Nova, un espai que a la dècada dels 60 el consistori va cedir a l’arquebisbat perquè hi construís la nova parròquia de Sant Josep Obrer (cosa que no va arribar a fer mai), unes dependències religioses que ara guanyaran uns 150 metres en el paquet d’intercanvi de terrenys.

TRASLLAT D’ESCOLA / El solar que ara passa a mans municipals té una superfície de 1.400 metres quadrats, que se sumaran als adjacents 1.600 que ja són propietat de l’ajuntament per construir-hi el casal de barri que tant veïns com entitats de la Trinitat Nova fa tants anys que reivindiquen. No obstant, abans de posar-hi la primera pedra serà necessari el trasllat de les instal·lacions d’educació infantil que ara ocupen part d’aquest espai, que seran absorbides pel CEIP Mercè Rodoreda del barri de la Prosperitat un cop s’hagi acabat la seva gran reforma, que es preveu que durarà uns dos anys, o sigui, fins al pròxim mandat.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.