Un altre país

el bloc abans conegut com 'El meu país d'Itàlia'

subjuntius (I)

Fa dies, molts, que vull escriure una entrada i no sé per on agafar-la. I hauria de ser fàcil, és un dels temes de conversa més freqüents quan es parla de política amb amics i és la pregunta que no es formula clarament però que tots tenim al cap: com hem arribat a aquesta situació? Com és possible que aquest país s’haja lliurat sense remei a un boig perillós? Què se n’ha fet de la Itàlia que tots tenim al cap?
Jo la recorde, eixa Itàlia, l’he vista desaparéixer en deu anys, segurament si no sé per on començar a escriure és perquè no voldria fer un text ple de preguntes sense resposta i de paraules que encara que no porten majúscola, la porten.
El que ha passat en els darrers 15 anys ho sap tothom, després del terratrèmol de tangentopoli, en un moment de crisi política descomunal, guanya la no-política. Amb el problema afegit que ací la no-política la fa l’amo del país.
Però, és prou? és prou Berlusconi per explicar la transformació profunda de la societat italiana? No ho sé, no ho acabe de veure clar. Jo ho he vist, ha passat tot davant dels meus nassos, davant dels nassos de tothom. I ara mirem al nostre voltant i ens preguntem: com pot haver passat el que ha passat? Alguns canvis són molt evidents, els directament polítics: la composició inèdita del Parlament, la desintegració dels partits d’esquerres, el desencís de la gent ‘tradicionalment compromesa’.
Però hi ha altres simptomes més subtils d’una decadència més profunda, d’un canvi cultural, a voltes tinc la sensació d’estar assistint (i el verb és correcte, la meua doble condició d’estrangera observadora i de persona que hi és em dóna un punt de vista especial, un esguard desdoblat), d’estar assistint, deia, a un esdeveniment històric de llarga durada: l’enlletgiment (no sé com dir-ho) de la societat, un canvi del sentit comú (a pitjor), un canvi cultural profund.
Hi ha dues coses que han canviat radicalment i lenta des que jo visc ací, una és la capacitat de reacció política de la societat, quan jo vaig arribar, per molt menys del que està passant ara la gent s’hauria tirat al carrer, encara recorde l’època dels girotondi, milers de persones manifestant-se sense que la convocara ningú. L’altra és molt més subtil i és perfecta com a metàfora de tot plegat: des que jo estic ací l’italià dels mitjans de comunicació ha empitjorat d’una manera al·lucinant, ara veig programes de fa 15 anys i el primer que em ve al cap és pensar: que bé parlen!. Jo en vaig aprendre molt, amb la tele i la ràdio, no sé què aprendria ara. Tothom, els presentadors, els artistes, els polítics, la gent normal, tothom, parla igual de malament, fa feredat.
N’escriuré més, sobre aquestes dues coses, els hi dedicaré més espai (i més reflexió) a la incapacitat de reacció política de la societat (que crec que té a veure amb una certa sensació de fatalitat, de que no hi ha res a fer) i a la pèrdua dels subjuntius i altres sofisticacions lingüístiques que ajuden a expressar la complexitat.
Tot, com sempre, des del punt de vista de l’estrangera enamorada del país i de la seua gent, clar. 1. M’agradaria dedicar una reflexió més llarga a la qüestió que ens proposes. I m’agradaria demanar a tots els italians, italians adoptius i italianòfils que circulen per aquí quin paper creuen que ha jugat en aquesta decadència “L’estat” italià  i les seves emanacions.  I  també aprofundir en aquesta molt suggeridora relació que estableixes entre cura i precisió lingüística i societat civil forta (i el seu revers). Així com resseguir vincles entre aquesta deterioració i la feina feta pels mitjans de comunicació de l’amo de tot plegat.
  Però avui no puc allargar-me.
  Deixaré doncs un detallet: quan estudiava italià, fa ja sis o set anys, vaig fer amistat amb uns xicots de Carrara. Un d’ells em va afalagar dient-me que pel meu accent, de primer, m’havia pres per italià, potser del sud. Però que ràpidament va descobrir que no ho era, no pas per alguna gran errada, sinó perquè feia servir el subjuntiu!
  És clar que feia una mica de comèdia i de broma, però en certa manera, per això que comentes i altres fonts que m’ho reafirmen, aquelles paraules em sona ara com un sismògraf de l’esdevenidor!

 2. Continua aprofondint en tots aquests canvis que has observat en el país, perquè malgrat tot el continuem estimant i perquè són coses que en qualsevol moment ens poden passar a nosaltres per poc que badem.

 3. Jo diumenge, tot veient Report (lleis Mammí i Gasparri, i la sòrdida inoperància cronicitzada dels varis exponents de centreesquerra), vaig al·lucinar més que de costum (Itàlia ja ho té, això de deixar bocabadat, i no només alla Stendhal) i, remenant, remenant, el tema dels mitjans està, trob, ben tocat aquí:
  http://www.soros.org/initiatives/eu/articles_publications/publications/television_20090313/television_20090313.pdf
  (les pàgines específiques de país són de la 191 a la 222)
  Itàlia, el temps em desmentirà, és l’avantguarda de moltes modes i invencions i, també, del crapulam que ells enllestiran, diran, coi, ens hem equivocat, deslliurem-nos-en, i nosaltres mentre ens ho mirem (alguns amb la “pudor sota el nas”) ens ho haurem de menjar en pataques durant anys i panys… Ja ens va passar amb el feixisme futurista i em temo que ens passarà amb el postmodern…

  Salut i homo videns ridens

 4. Tot escoltant l’Ovidi, m’ha paregut que un contrapunt de les mancances que expliques podia ser una cançó seua: Una nit fosca i plujanera. / A prop del bosc. / El vent fa fer / petar les branques. / Les fulles cauen. / De tant en tant / l’udol del llop / (que per cert / deu estar ben xop) / se sent i es perd. / De sobte un llamp! / Tot s’il·lumina. / S’arriba a veure / una sardina / que s’ha perdut. / I en la tenebra / sola i perduda / entre perills / i tecnocràcia / camina esvelta / plena de gràcia / una donzella:/ La Democràcia. / Què serà d’ella? / Com podrà vèncer / tants de paranys? Tan mal oratge?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de llocs per marieta | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent