Un altre país

el bloc abans conegut com 'El meu país d'Itàlia'

Publicat el 10 de juny de 2010

Dans le cas si nous mourrions…

Potser vosaltres ja coneixeu la història, jo no, la vaig llegir ahir per primera volta i no me la trec del cap, no puc.

Yaguine Koita (nascut 25 de setembre de 1984) i Fodé Tounkara (nascut en 6 d’abril de 1985) a l’aeroport de Conakry (Guinea), es van amagar al tren d’aterratge d’un Aibus de la companyia belga Sabena per arribar a Europa, era el 28 de juliol de 1999. Els seus cossos els van trobar el 2 d’agost,a Brussel.les. Havien agafat els seus documents, certificats escolars, fotos familiars i una carta, al sobre hi havien escrit: En el cas que moríssem remetre als senyors membres i responsable d’Europa. La carta diu:  

Excel·lències, distingits membres i responsables d’Europa, 

Tenim l’honorable plaer i la confiança d’escriure-vos aquesta carta per a informar-vos sobre el propòsit del nostre viatge i el sofriment dels nostres xiquets i joves a Àfrica. 

Però en primer lloc, vos presentem les salutacions més delicioses, adorables i respectuoses en la vida. A tal efecte sigueu el nostre suport i ajuda. Sigueu per a nosaltres, a Àfrica, aquells a qui podem demanar ajuda. Nosaltres vos supliquem, per l’amor del vostre continent, pels vostres sentimens envers el vostre poble i especialment per l’afinitat i l’amor als vostres fills, als que estimeu com a la vida. A més, per l’amor i l’amistat del nostre Creador, “Déu el Totpoderós”, que vos va donar totes les bones experiències, la riquesa i el poder de construir i organitzar bé el vostre continent per a convertir-lo en el més bell i admirable de tots.

Membres i responsables d’Europa, és a la vostra solidaritat i a la vostra bondat que nosaltres demanem la vostra ajuda a Àfrica. Ajudeu-nos. A l’Àfrica patim enormement, tenim problemes i algunes mancances en els drets dels xiquets.

Pel que fa als problemes, tenim: la guerra, les malalties, la falta d’aliments, etc.Pel que fa als drets dels xiquets, a Àfrica, especialment a Guinea i tenim escoles, però una gran falta d’educació i d’ensenyament. Excepte en les escoles privades on hom pot obtenir una bona educació i un bon ensenyament, però és necessària una gran suma de diners i els nostres pares són pobres. La  (?) és alimentant-nos. A més, no tenim escoles esportives en les que podria practicar futbol, bàsquet (?) etc.

És per açò que, nosaltres, els xiquets i joves africans, vos demanem que feu una gran organització eficaç per a Àfrica, per permetre’ns avançar.

Així que si veieu que sacrifiquem i exposem les nostres vides, és perquè patim molt a Àfrica i vos necessitem molt per lluitar contra la pobresa i per a posar fi a la guerra a Àfrica. Malgrat tot, nosaltres volem estudiar, i vos demanem que ens ajudeu a estudiar per a ser com vostès a Àfrica.

Finalment, vos preguem que ens excuseu per aquest fort atreviment d’escriure-vos aquesta carta, en tant que sou els grans personatges a qui devem tant de respecte. I no oblideu que és a vosaltres a qui nosaltres hem de plànyer (?) la feblesa de la nostra força a Àfrica.

No puc afegir res, a la mort de dos xiquets de quinze i catorze anys. Una de les coses que no em puc traure del cap és que eixa carta era per a mi, per a nosaltres, per als membres i responsables d’aquesta Europa, el continent le plus beau et admirable ami les autres.

No recorde que feia el 2 d’agost del 1999, probablement res de profit, però la carta de Yaguine i Fodé no em va arribar, em va arribar ahir, amb més de deu anys de retard, com un cop de puny.

   1. La recordo aquesta carta, molt bé; era i és en el meu arxiu i gràcies per haver-la reproduït, avui, any 2010, mes de juny. Però la memòria dels humans és feble i aquests fets i aquesta carta no forma part de l’ambició, ni les riqueses; què ens importa ? Quan la vaig llegir, no va ser un cop de puny, van ser molts cops i bofetades, i menysprear les polìtiques colonials dels poderosos cada vegada més i més. Tristor, ràbia, i impotentència, molta impotència.
    Bon dia ? Marieta.
     

  2. fa fred i vergonya, fa emoció i reconeixement infinit… amb 14 i 15 anys, quan de joves ‘desenvolupats’ escriurien amb aquesta honestedat i sensibilitat? no ho sé…

  3. Jo sí afegiré alguna cosa, hui la ràdio diu que l’extrema dreta ha guanyat terreny a Holanda amb un discurs racista (explícitamente racista). Estic molt preocupada i després de llegir esta carta també avergonyida de pertanyer a aquesta Europa i profundament decebuda perque ningún ha fet res per Yaguine i Fodé.

  4. Ospes, Maria…et llegia mentre dinava…i no sé pas si em podré acabar les mongetes. En aquella data jo treballava en una de les ONGDs més grans de l´  estat espanyol, ara faig una vida totalment diferent. Llavors la majoria de la població africana no tenia opció ni de triar, ni de menjar i ara continua igual (malgrat la bona fe i el treball valuós de molta gent).Puta injusícia!

  5. i no he pogut fer res més que plorar, per l’esperança que encara tenen tantes persones a l’Àfrica que nosaltres els treurem de la misèria a la que els hem condemnat. Quants més moriran en el tren d’aterratge d’un avió? quants més en pasteres al mar? en contenidors, sota els eixos de camions … mentre nosaltres escoltem els discursos d’aquells que ens diuen que hem de tancar la porta als lladres que vénen d’allà baix. Estem malalts, molt malalts i em temo que no té cura 🙁

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de històries per marieta | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent