Un altre país

el bloc abans conegut com 'El meu país d'Itàlia'

Publicat el 1 de maig de 2008

primo maggio

U me cori doppu tantanni e a Purtedda enta petri e nto sangu di cumpagni ammazzati (El meu cor, després de tants anys és a Portella, a la pedra i a la sang de tants companys assassinats).

El 1947, uns dos mil treballadors de la zona agrícola al voltant de Palerm, es van reunir a la vall de Portella della Ginestra per commemorar l’1 de maig, per manifestar-se contra el latifundisme i a favor de l’ocupació de les terres incultes i per celebrar el triomf del Blocco del Popolo, coalició formada pel PSI i el PCI, que pocs dies abans, a les eleccions a l’Assemblea Regional Siciliana havia derrotat a la DC. Quan el primer orador va començar el seu discurs, de les muntanyes que envolten la vall, van partir ràfegues de metralleta cap a les persones concentrades a la plana, tot va durar un parell de minuts, van morir 11 persones (9 adults i 2 xiquets) i 27 ferits, alguns dels quals van morir després a conseqüència de les ferides.  
Poc després es va saber que qui havia disparat era Salvatore Giuliano, al primer informe elaborat pels carabinieri es deia que els autors eren “elements reaccionaris i mafiosos locals“. Encara ara no s’han aclarit els fets, el govern no va permetre que se seguira la pista apuntada pels carabinieri i encara ara es parla de la implicació del govern, de les organitzacions feixistes, dels propietaris de terres, dels serveis secrets nordamericans i de la màfia, en perfecta i italiana combinació. Aquests fets van inaugurar les actuacions en clau anticomunista de la màfia i van inaugurar, també, una sèrie de matances i de bombes mai aclarides (com la de l’estació de Bolonya del 80). L’any passat algunes personalitats van demanar, inútilment, que es tornara a obrir el cas. Giuliano va ser assassinat tres anys després i el seu probable assassí va morir enverinat a la presó, fí de la història.

Ara no maten a ningú per anar a commemorar l’1 de maig, però en el que va d’any a Itàlia han mort 349 persones en accidents de treball, no, no m’he equivocat, quan he escrit 349 volia escriure 349.

Bon primer de maig a tothom.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de històries per marieta | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent