rebaixes

En un article de Roberto Saviano publicat hui a Repubblica, l’autor napolità afirma que aquestes eleccions no les guanyarà ningú perquè ningú ha aconseguit encara prescindir de les màfies, que no només garanteixen consens i vots, garanteixen també que es puguen realitzar obres públiques.
Les màfies a Itàlia facturen l’equivalent al 7% del PIB, són l’empresa més gran del  país. No guanyarà ningú, si no s’afronta el problema guanyaran sempre ells. No hi ha eleccions a Itàlia que no guanyen ells, que no es guanyen a través dels vots que ells garanteixen, el voto di scambio, el vot comprat. Un arma formidable al Sud, on l’atur i l’emigració són altíssims.
Explica Saviano que quan ell era xicotet un vot podia valer un lloc de treball (sempre que llig aquestes coses recorde que a Calàbria hi ha més guàrdies forestals que a Canadà), després els preus van anar baixant, un vot podia costar els rebuts de llum i telèfon pagats per uns mesos…a les penúltimes la novetat era el mòbil, un vot costava un telèfon mòbil trucat per poder fotografiar la papereta electoral a la cabina sense fer sentir el clic. A les últimes el preu havia baixat fins a 50 euros, quasi com als anys 50s, als temps d’Achille Lauro empresari i alcalde de Nàpols, aleshores per un vot pagaven amb alguns paquets de pasta i una sabata esquerra, la dreta després de la victòria.
La desesperació del Sud ha fet baixar moltíssim els preus dels vots, els preus són inversament proporcionals a la potència de l’empresa que els compra.
Caldria que els partits i la gent se n’adonaren que l’exigència de candidats no compromesos no és només una qüestió moral, separar la política de la criminalitat organitzada no és només una elecció ètica, és una necessitat d’autodefensa vital.
“En el 1793, la Constitució francesa preveia el dret a la insurrecció: potser és el moment de fer valdre a Itàlia el dret a la no tolerància, a no vendre’s el propi vot. A donar un sentit a l’elecció democràtica, triant no baratar el propi destí amb un mòbil o la llum pagada per uns mesos”.

   

2 pensaments a “rebaixes