Un altre país

el bloc abans conegut com 'El meu país d'Itàlia'

la creme

Deu de ser que no sóc prou moderna, o prou d’esquerres, però tota aquesta indignada reacció de la intel·lectualitat europea a la detenció de Polanski em pareix fastigosa. Me n’he anat a llegir-me la nota de solidaritat amb el director per estar segura que no havia comprès malament les notícies que llegia als diaris i, efectivament, no ho havia comprès malament, protesten per “l’arbitrari tractament dispensat al talentuós director” i “exigeixen el seu immediat alliberament“.
Arbitrari tractament? És arbitrari demanar la detenció i extradició d’una persona acusada de violar a una xiqueta de 13 anys? és arbitrari que el detinguen perquè fa bones pel·lícules o perquè ja fa molt de temps dels ‘fets’?
Si al senyor Bertrand Tavernier i companyia la cosa els escandalitza a mi el que m’escandalitza és el clam de la creme de la intel·lectualitat europea de la que, òbviament, no faig part, però com que tinc un blog expresse ací la meua indignació, perquè trobe tot plegat profundament fastigós i cada volta que llig al diari noves adhesions de solidaritat em pose de mala llet.



  1. No és una qüestió d’intelectuals, modernor, gent d’esquerra o directors amb talent. És una qüestió de justícia.

    A mi el que també m’escandalitza és que campés per Europa durant trenta anys, suposo que l’extradició sempre s’ha pogut demanar.

  2. Jo no ho veig tan clar, perquè el fet cabdal per a mi és que no es tracta exactament d’una violació, sinó d’una transgressió de l’edat de consentiment sexual. Aquesta edat fixa el moment abans del qual, encara que es tracti d’una relació consentida per la persona menor com semblar ser el cas, aquest consentiment no es considera vàlid i, per tant, s’homologa a un abús per la persona major d’edat.
    És a dir, no vol dir que Polanski forcés o violés strictu sensu a aquesta xiqueta, ans que legalment és com si ho hagués fet. Jo, malgrat tot, trobo que hi ha una diferència substancial.
    Especialment perquè aquesta edat canvia segons els països, la sensibilitat social i, segons en quines jurisdiccions contempla atenuants com la sospita raonable que l’infractor realment hagués estat induït a pensar que la menor tenia més anys que no tenia. Per exemple, a l’Estat Espanyol, on l’edat de consentiment són els 13 anys, Polanski no hagués comés cap delicte. Però a altres bandes, com a Califòrnia on crec que el va cometre,  cal esperar als ¡18 anys!, que ja em direu si amb 18 anys no hi ha nens i nenes bastant arregladets i arregladetes per anar-se’n al llit amb qui vulguin.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de coses que passen per marieta | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent