el lleó

Abans d’ahir va arribar Gaddafi, el nou gran amic del Cavaliere (quina parella per al museu dels horrors, o per al de cera), com ara es poden deportar a Líbia els emigrants que la marina italiana troba a aigües internacionals o italianes, són molt molt amics. Del que serà d’aquesta gent no cal preocupar-se, amb aquest nou amic es fan negocis rodons.
Roma està paralitzada (un altra volta), no havia vist mai un seguici tan gran i amb tantes mesures de seguretat, en el viatge des de l’aeroport van tallar el tràfic a mitja ciutat fins i tot de vianants, portava més de 50 cotxes d’escorta. El major parc de la ciutat estarà tancat cinc dies perquè el coronel hi ha plantat les seues tendes. Ahir havia de parlar al senat però després de les protestes d’alguns senadors ho van deixar córrer i va parlar a una de les sales per a qui ha volgut anar, aquesta vesprada ha fet un discurs (delirant) a la universitat, la policia ha repartit llenya als estudiants que protestaven i he llegit al diari que entre els estudiants hi havia membres dels serveis secrets libis fotografiant i amenaçant, sobretot, a les estudiants mussulmanes que protestaven (mi hanno avvertito che hanno le mie foto con il cartello contro Gheddafi). A mi la cosa em pareix escandalosa, però ningú ha fet molt de cas.

Enmig del fàstic que provoca la visita del coronel i els somriures i les abraçades, algun profit el traurem. Abans d’ahir quan va arribar a l’aeroport (i durant les visites protocolàries de tot el dia) Gaddafi portava una foto cosida a l’uniforme de coronelísimo. Una cosa enorme, a la banda que no duia medalles. La foto és la d’ací dalt i mostra el moment de la detenció d’Omar al-Mukhtar, el Lleó del Desert, heroi libi de la resistència a la colonització italiana i gràcies a aquest gest del coronel aquests dies se’n parla.
Sobre la colonització italiana de Líbia i la història d’al-Mukhtar hi ha un film excel·lent (a mi em va agradar molt quan el vaig veure) que es diu El lleó del desert, del 1981, ací el tràiler, que des d’aleshores ha estat prohibit a Itàlia perquè ‘ofenia l’honor de l’exèrcit italià’, no l’ha programat cap televisió i no ha estat mai distribuït als cinemes. A la pel·lícula es veuen, amb una combinació de ficció i imatges d’arxiu molt reeixida, els crims de guerra que l’exèrcit italià va cometre. Ahir, per primera volta una televisió de pagament la va programar. Si més no, el gest del coronel ha servit per a que als diaris es parle aquests dies dels crims italians a Líbia, tema del que, tot i que els historiadors la feina l’han feta, no es parla mai.

2 pensaments a “el lleó

  1. «que es diu El lleó del desert, del 1981, ací
    el tràiler, que des d’aleshores ha estat prohibit a Itàlia perquè
    ‘ofenia l’honor de l’exèrcit italià’, no l’ha programat cap televisió i
    no ha estat mai distribuït als cinemes.»
    Collons (perdone’m vosté la brofegà…). I era 1981 (i ara 2009…), i res de res, mai de mai, fins ara? Recollons… (reperdone’m).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *