Un altre país

el bloc abans conegut com 'El meu país d'Itàlia'

nobel

Normalment m’interessen poc els premis Nobel, a banda del de literatura i el de la pau, però enguany estic molt contenta també amb el de medicina. Òbviament estic contenta que hagen donat el premi als dos metges francesos que van descobrir el virus de la sida. Però, sobretot, estic personalmentmolt contenta de la meitat del premi que ha anat al senyor Harald zur Hausen, que als anys 70s va intuir que hi havia una relació entre el virus del Papil·loma i el càncer de coll d’úter i que, malgrat que la seua intuïció anava contra tot el coneixement mèdic de l’època, va seguir investigant i va descobrir que el 95 per cent dels càncers de coll d’úter (el segón més freqüent entre les dones dels països desenvolupats) tenien a veure amb el virus del Papil·loma. Això va permetre desenvolupar sistemes de prevenció precoç del tumor (precocíssima, te’l pots traure de damunt abans de que es desenvolupe, en fase pretumoral) abaixant espectacularment la mortalitat i, darrerament, el desenvolupament d’una vacuna, que podrà fer que les generacions més joves de dones no l’hagen de témer.

Gràcies senyor Harald zur Hausen, moltíssimes gràcies.

PS: No deixeu la citologia per a l’any que ve…una a l’any, que no se sap mai.



  1. Per la SIDA, pel coll de l’úter i per tot plegat.
    Del de literatura no te’n refiïs: és l’Eurovision dels literats (Quim Monzó dixit), tot i que hi ha excepcions que l’honoren

  2. …de fisiologia o medicina 2008, però per un altre motiu: que  un dels “dos metges francesos que van descobrir el virus de la sida” no sigui UN metge, sinó UNA metge.

    Feia anys que una dona no figurava entre els guardonats en un Nobel de ciència. Des que el 1995, Christiane Nüsslein-Volhard va rebre una tercera part del premi pel seu treball relacionat amb el control genètic de les primeres fase del desenvolupament embrionari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de coses que passen per marieta | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent