Un altre país

el bloc abans conegut com 'El meu país d'Itàlia'

27 de gener 1945

27 de gener. L’alba. A terra, l’infame revoltim de membres remagrits, la cosa anomenada Sómogyi.
Hi ha feines més urgents: no ens podem rentar, no el podem tocar sinó després d’haver cuinat i menjat. I, a més, “…rien de si dégoûtant que les débordements“, diu amb raó Charles, cal buidar la latrina. Els vius són més exigents; els morts poden esperar. Ens vam posar a treballar com cada dia.
Els russos van arribar mentre Charles i jo portàvem Sómogyi no gaire lluny d’allí. Pesava molt poc. Vam abocar la llitera sobre la neu grisa.

Charles es va treure la gorra. A mi em va saber greu no portar gorra.

Primo Levi, Si això és un home
Traducció de Francesc Miratvilles  1. «Tot aquell que perdia alguna cosa, s’hi dirigia i tot aquell que trobava alguna cosa perduda, s’hi dirigia. L’un s’hi ficava a fer crida i l’altre, tot donant-li’n les senyes, se l’enduia.»
    Talmud de Babilònia, tractat Baba Métzia, foli 28 verso.

  2. Hi ha una vida abans de llegir Primo Levi i una altra -molt diferent- després.

    Si al nostre país se’l coneguès i se’l llegís potser algun dia seria possible de recolzar públicament els drets legítims del poble palestí sense haver-se de barrejar amb gent que arrossega un antisemitisme secular, a voltes sense adonar-se’n i d’altres voltes amb un exhibicionisme orgullós i obscè. Ara com ara, les possibilitats d’acabar envoltat d’una colla de brètols que frisen per desfermar un pogrom són malauradament massa grans.

    Tanmateix, després de passar per l’infern de “Se questo è un uomo” també cal llegir “La tregua” i fins i tot “Se non ora, quando?”, si més no per conrear un xic allò de l’esperança contra tota probabilitat.

  3. També crec que “Si això és un home” hauria de ser una lectura recomanada i obligatòria. No crec que Levi sigui un autor poc llegit. Simplement és un de tants que s’haurien de recuperar més sovint . Tal i com estan les coses, millor recuperar-la des de les escoles, si fos possible (ja sabem com van els índex de lectura en aquest país).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de gent per marieta | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent