miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

quina fira de sant jordi tindrem? (article al tot)

Fa dos anys a l’alegria de veure com la Fira de Sant Jordi ocupava tot Francesc Layret (o una bona part) se m’hi va sumar un gran desconcert en comprovar que s’havien sumat a la fira parades que no tenien res a veure ni amb la cultura, ni amb Sant Jordi. Un exemple paradigmàtic era la parada de la Guàrdia Urbana, o la distribució de fotografies dedicades de l’alcalde. També cridava l’atenció la presència de comerços que res tenien a veure amb la diada. Una nova estratègia per seguir desmantellant valors ciutadans i culturals? Per aigualir l’arrelament del caire cívic i popular de Sant Jordi? Per això, ara que moltes entitats estan intentant posar remei a aquest desori, vaig dedicar el meu article del TOT a aquest tema…

(Vull llegir l’article) 

Quina Fira de Sant Jordi tindrem?

La nostra ciutat té una gran sort, té moltes associacions que amb el seu altruisme i compromís nodreixen la programació cultural amb accions participatives i de qualitat. A més, molt sovint, aquestes entitats de forma voluntària col·laboren amb l’ajuntament a l’hora d’organitzar, ofereixen el seu voluntariat, les seves idees, el seu temps i esforç. Aquest és el cas de la celebració de Sant Jordi. Com tothom sap Sant Jordi és una festa antiga i arrelada a tot Catalunya, i a la ciutat de Badalona fins fa dos anys la celebració institucional es restringia a la Fira del Llibre de la Plaça de la Vila. Es celebren altres activitats essencialment participatives, impulsades per entitats, com la Fira de Sant Jordi a Sant Roc i a la Salut Alta, la Festa de les Lletres o l’ A tota Veu …, però la celebració “oficial” era només la Fira del Llibre a la Plaça de la Vila.

Que calia canviar el plantejament d’aquella fira és una cosa de la que se’n parlava fa temps, però el nou format, que ocupa Francesc Leyret i dona cabuda a algunes entitats i comerços, planteja problemes. Afavoreix la participació, sí, és un èxit d’assistència, cert,  pot semblar una veritable Fira de ciutat… però la manca de transparència a l’hora d’accedir-hi i la barreja de comerços i serveis que no tenen res a veure amb la Diada de Sant Jordi han desvirtuat la Fira, i han mobilitzat una colla d’entitats que senten la responsabilitat de vetllar per aquesta celebració tan rellevant per a la nostra cultura. Vetllar per tal que la Fira ofereixi el màxim de protagonisme a la participació d’entitats que treballen per la cultura i la participació en relació al significats i als valors propis que comporta la celebració de Sant Jordi, així com perquè la participació de comerços se circumscrigui als elements relacionats amb aquesta celebració. Cal que el procés per l’assignació d’espais sigui transparent, obert a tothom que compleixi uns requisits establerts (amb la finalitat de no desvirtuar la Fira), i que es mantingui un equilibri entre el sector associatiu i el sector comercial.

Cal un proces participatiu i obert per definir un model de Fira més transparent i en el qual les entitats hi tinguin un paper més destacat.

La ciutat hi guanyarà molt si l’ajuntament escolta aquesta proposta. Seria un greu error que no ho fes. I seria un greu error apartar les entitats culturals de la Fira de Sant Jordi. Sant Jordi és Sant Jordi, i cal preservar els seus valors. Dies per fer fires comercials n’hi ha molts altres. Cal agrair  a les entitats la seva tasca en defensa del caire cultural i participatiu de la diada. Però ara com ara persisteix el dubte, quina Fira de Sant Jordi tindrem?


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.