miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

història local participada (el tot 15 de gener)

Article a El TOT 15 de gener: Història local participada

Poc abans d’acabar l’any 2012 van coincidir dos fets relacionats amb la història de la nostra ciutat, especialment rellevants per la seva contribució a una certa forma de recuperar i documentar la nostra història més recent, que té en compte principalment la participació ciutadana. Totes dues tractaven de 50 anys enrere.

(llegir l’article sencer) 

Història local participada

 

Poc abans d’acabar l’any 2012 van coincidir dos fets relacionats amb la història de la nostra ciutat, especialment rellevants per la seva contribució a una certa forma de recuperar i documentar la nostra història més recent, que té en compte principalment la participació ciutadana. Totes dues tractaven de 50 anys enrere.

D’una banda el dimarts 4 de desembre es va presentar el número 22 del Carrer dels Arbres, una publicació que va néixer l’any 1979, coincidint amb les primeres eleccions municipals democràtiques, i que any rere any ha aportat i ha documentat diferents aspectes de la nostra història local, amb la participació de més de 300 autors diferents. El Carrer dels Arbres ha significat un model de difusió històrica que ha combinat amb molt d’èxit la qualitat, el rigor i la proximitat, i que ens ha fet adonar que qualsevol fet, si es documenta, esdevé d’interès històric, i que són moltes les coses relacionades amb la vida de la ciutat – de caire econòmic, cultural, associatiu, festiu, urbanístic, laboral, social, veïnal… – que formen part del nostre llegat històric antic i recent.  Precisament en aquest darrer número editat en paper (a partir de 2013 es publicarà en format digital) s’hi inclou una sèrie d’articles dedicats a la Festa del Badiu, en motiu del seu 50è aniversari. És interessant veure com l’important paper que juga la vida associativa a la ciutat té el seu espai en una publicació com aquesta, reafirmant aquest objectiu d’arrelament que ha complert fins ara aquesta publicació.

D’altra banda amb motiu del 50è aniversari de l’espectacular nevada que va caure a diverses comarques catalanes l’any 1962, l’Arxiu Històric de Llefià va organitzar una campanya de recollida de fotografies per documentar els efectes de la nevada a aquella zona de Badalona, que fa 50 anys era ben diferent d’ara. L’exposició fotogràfica – preciosa –  es va inaugurar el divendres 21 de desembre, a Torre Mena, en un acte que comptà amb diversos testimonis que explicaven com es va van viure aquells dies de fred intents i d’aïllament, i amb l’aportació meteorològica de ECOMETTA fent-nos entendre quina combinació de factors van fer possible una nevada com aquella.  Més enllà de la important i sorprenent recopilació de documentació gràfica sobre la nevada, l’Arxiu Històric de Llefià ja fa anys que està contribuint d’una forma decisiva a la recuperació de la memòria històrica del barri, tot promovent la participació activa de les seves veïnes i veïns.

Si hi sumem les dues edicions especials que va fer la Revista de Badalona amb aportacions de moltes persones per a ammbdós esdeveniments, es pot dir que la documentació històrica que s’ha recopiltat sobre l’any 1962 a Badalona ha estat del tot participada, i molt plural.
Ens n’hem de felicitar.

 

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.