miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

engresca’t llefià, memorial salvador simón (article al tot)

El meu article a EL TOt del dia 28 d’abril l’he dedicat a l’ENGRESCA’T LLEFIÀ Memorial Salvador Simón, celebrat dissabte 26 d’abril a la tarda, a la Plaça Trafalgar.

La imatge mostra l’animador ORIOL CANALS poc abans de començar l’actuació

Llegir l’article 

Engresca’t Llefià! Memorial Salvador Simón

Engresca’t Llefià! és la festa que ha omplert la tarda del darrer dissabte  d’abril, a la Plaça Trafalgar, d’una barreja d’animació infantil, bererenar, bitlles catalanes, esplai al carrer, confecció d’un capgròs pro català a l’escola, venda pro colònies, reflexió sobre el dret a votar, idea de país i ballada de sardanes. Una festa que barreja públic de totes les edats i de moltes procedències. Que barreja les dinàmiques, la veu i els acords heretats de Xesco Boix (genial Oriol Canals!) amb els compassos de la cobla (un excel·lent programa i magnífica interpretació de la Cobla Baix Llobregat) i l’emoció de les mans enllaçades fent dansar una harmoniosa rotllana. Engresca’t és una paraula que crida a la participació i al gaudi, una paraula que anima. Una paraula molt pròpia de la llengua catalana que, a més, juga i inclou el significatiu cat entre les seves lletres.

Engresca’t Llefià, Diada sardanista i de cultura popular Memorial Salvador Simón és una festa anual en memòria del veí i fundador de l’Ateneu Cultural de Llefià, Salvador Simón, un home molt actiu al barri i a la ciutat, amant de la cultura, especialment de la música, i compositor de sardanes. Després del I Memorial celebrat l’any 2012, en complir-se’n 10 de la seva mort, en un homenatge sardanístic organitzat conjuntament amb Òmnium Cultural Badalona, d’on havia estat membre fundador i vicepresident, ambdues entitats van estar d’acord en mantenir la col·laboració i mantenir l’acte, però ampliant-lo: ara és una festa dedicada no només a la sardana, sinó a la cultura catalana en general, i amb la participació de moltes altres entitats del barri. El motiu? En Salvador Simón va ser molt actiu en la difussió de la llengua i la cultura del país entre les veïnes i veïns de Llefià, fent efectiu allò de que per estimar una llengua i una cultura, per sentir-se formar part d’un espai comú compartit, hi ha una condició  prèvia imprescindible: conèixer-les. I l’èxit de la seva tasca és ben visible, perquè l’Ateneu Cultural de Llefià el formen una bona colla d’homes i dones entusiastes de la sardana, que la ballen, l’ensenyen a ballar, la difonen, participen a aplecs, diades, ballades d’arreu, homes i dones que han fet seu el sentiment d’estima per tradicions de la terra d’acollida en aquest exercici normal de sumar identitats… majoritàriament són persones d’origen no català. Són persones obertes i sensibles que entenen la catalanitat no pas com una barrera, sinó com una porta oberta.

Sentir la col·laboració de gent tan diversa i plural com la que forma la Comisió de Cultura de Llefià, Les Termites de Llefià, l’Esplai Chiribiripum-La Rotllana, els alumnes de l’institut Júlia Minguell, Somescola, Òmnium Cultural, L’Ateneu Cultural de Llefià i l’Associació Sardanista de la Parròquia de Sant Antoni de Pàdua simbolitza una rotllana oberta, dinàmica i participativa. Com en l’harmonia d’una ballada de sardanes.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.