miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

atreveix-te a pensar

Buscant la imatge per penjar al bloc, ara, en encetar el tercer dijous de novembre, dia mundial de la FILOSOFIA (decretat per UNESCO d’ençà de l’any 2002,) hem establert un petit debat familiar. Triar la imatge convida a discutir.

(continua)

La proposta d’il·lustrar l’apunt amb la bellísima escultura “El Pensador” de Rodin, xoca amb la idea de presentar la filosofia com quelcom universal, a l’abast de tothom, no reservat a erudits. Els nens petits són els millors filòsofs, els que més coses es plantegen… i hem recorregut als nostres autors de referència que ens presenten una infància intel·ligent: Frato (Francesco Tonucci) i la perspicaç Mafalda de Quino. Potser un PER QUÈ seria suficient, però ens quedem amb la Mafalda, per la gràfica escena i com a petit homenatge: fer pensar a un públic ampli, divers, des d’un mitjà popular (una tira còmica al diari, recollit en còmics més tard) i amb una nena com a provocadora del pensament actiu no és poca cosa. Em pregunto si els joves actuals coneixen Mafalda, i quins altres personatges els acompanyen i ajuden a fer-se preguntes essencials. 
Entre el brogit i la pressa del dia a dia, la cultura del “zàpping” i la del consum de vida, hi ha moments  per plantejar-se els interrogants vitals? Per pensar-hi? Per buscar explicacions existencials? Per fer judicis de valor? Per generar coneixement i orientar l’actuació personal i col·lectiva? Per debatre, dissertar, filosofar…
Atreveix-te a pensar, aquest títol que és un manlleu del Terricabras i una referència filosòfica a l’ús podria ser l’atractiu eslògan d’una campanya per portar l’essència de la filosofia i la seva oportunitat actual a la vida qüotidiana de les persones, més enllà dels àmbits clàssics i habituals.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.