miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

la nova revetlla de tots sants

Sens dubte les tradicions i els costums, evolucionen. Abans el protagonisme de la castanyada i els panallets era pel dia de Tots Sants i especialment la nit que va de Tots Sants al Dia dels Difunts (de l’u al dos de novembre). Des de fa uns anys la Castanyada s’ha començat a celebrar com una revetlla de Tots Sants, és a dir, la tarda o nit del 31 d’octubre.

(l’article segueix) 

Segurament un fet decisiu que va fer canviar aquest hàbit és el protagonisme de l’entorn escolar en la recuperació de la festa, i el fet que el dia 1 sigui festiu i el 2 no.
D’un temps ençà aquesta revetlla centrada en les rondalles i en l’àpat de castanyes, panallets i moniatos, i que ha obviat tot el contingut original relacionat amb la mort i amb tot l’univers animista de creences envers la vida d’ultratomba (creences més aviat temorosesi terrorífiques) comú a moltes religions i cultures de tots els temps, i que era part essencial d’aquesta celebració, s’ha vist invadida d’una simbologia i uns costums forans que han arrelat ràpidament. Simbologia i costums forans que semblen reivindicar aquesta part fosca que en un moment donat vam anar esborrant de la nostra clebració de la nostra autèntica castanyada.

Veig canalla i jovent disfressats pel carrer instaurant uns nous hàbits que no són de casa nostra.I tinc la sensació que omplen un espai que vam deixar buit, no sé com ni per què (tot i que ho sospito), i ara ens sentim envaïts. Però ens ho vam deixar perdre. No sé si la cantarella del “truco o trato” que desenes de colles ja practiquen arreu del país ens sonaria menys forània si s’acompanyés de la cantarella “mà morta mà morta pica la porta” ni si un bon màqueting de la vestimenta de castanyera podria competir amb els barrets de bruixa que els dependents de les botigues es posen com a reclam. No ho sé. Però el que sé segur és que la millor forma d’afrontar aquest tema no és convertint-ho en una batalla simplement identitària.

En vaig parlar fa uns anys al Carabasses a la castanyada? us el recomano, i llegiu també els comentaris.  Hi ha aportacions molt interessants, en destaco aquest enllaç sobre la carbassa de tots sants com a element propi de la cultura catalana.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.