miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

tretze de març

Tretze de març de fa nou anys. Hi ha moments que m’he d’esforzar si vull recordar tot el que he fet dies enrere, i en canvi podria relatar, fil per randa, tot el que va succeir les llargues hores d’ençà que a la una de la matinada del divendres 13 de març de 2003, em despertà el telèfon amb la tràgica veu de la meva cunyada dient pots venir? Tots els dies porten escrita alguna història singular – potser una efemèrides, un naixement… o potser un fet  tràgic – una història significativa per algú o altre. Algunes vegades per motius només coneguts en entorns particulars, d’altres per motius més públicament compartits. Per a la meva família el tretze de març serà sempre la data en què moltes coses van començar a canviar de paradigma, per sempre més, especialment per /i en conseqüència de, al meu germà Dani que va patir el vessament cerebral que va truncar en vida la seva trajectòria. Tenia 39 anys.
Per a la família de Teresa Pàmies i per a tota la societat catalana el tretze de març serà a partir d’avui la data que tancarà una biografia de compromís polític i social, d’erudició literària i perdiodística, i de generositat i qualitat humana.
Però hi ha altres tretzes de març que convé no oblidar mai. Com el de l’assassinat d’Agustín Rueda, el 1978. El recordo amb gust d’abisme, projectat en pintades sobre els murs en aquell despertar democràtic encara tenyit de franquisme.
Avui he descobert que el tretze de març de 2009 la Núria Comas va publicar tretze de març al sac de poemes (poemes al sac) de CAL SAC... un poema bellament inquietant…
tretze de març… 


  1. Jo també enyoro el tretze de març. Estic plorant, i el teu enllaç m’ha fet plorar més. El 13 de març la meva mare hagués fet 84 anys. I el 14 de març fa un any que és morta i poñoro com una criatura; és el meu plor i el de tot un any amb mi i m’enyoro i l’enyoro! Em venen tantes coses al cap: els records de petits, la mort del meu pare, que sempre he plorat, (he sigut molt ploranera jo), i les excursions i el treball entre nervis i dificultats i la marxa del meu germà (com la va patir!) i el buit de la seva família i el refugi en els amics, en la muntanya i la música i en la nostra vida conjunta, el saber el que pensava cada una el viure una per l’altra,… I ara encetarem un altra any…. Amb quina finalitat??… la del records??….la de l’enyor i el dolor constant??… la del sentit de tot plegat??… Vull creure que tots són en mi, que tots són jo … però em falten una mica les forces… i ara, entre el 13 i el 14… entre l’inici i el fianl,… em sento cansada.
    Gràcies per compartir el teu escrit amb mi, m’he sentit acompanyada. No sé si aquesta nit dormiré, però si sé que hi ha gent que m’acompanya.
    Una forta abraçada!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.