miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

segur que som al 2012?

No és una llegenda urbana. És real. Li va passar ahir al meu amic Gustinet (Josep Maria Tegido) a l’Alt Empordà. Llegiu el seu relat i valoreu. (segueix)

Dimarts 17 de gener del 2012, dos quarts d’una del migdia.

La feina em porta fins a la Jonquera i els pobles del voltant. El recorregut per la carretera Nacioanl és l’habitual: els giratoris amb dones amb poca roba per ser l’hivern i els trailers van i venen d’una manera aparatosa.

Però avui hi ha una presència policial notable. A la rotonda que dona accés al camp de futbol de la població els Mossos aturen cotxes que, pel que sembla, han estat delatats per un radar. I anant cap a Agullana, a mig camí, dues furgonetes i un vehicle de la Policia Nacional miren indiferents el trànsit.

Finalment encaro la carretera cap a Cantallops on he d’acabar el recorregut abans de tornar a Espolla per dinar: ja són dos quarts d’una.

Quan enfilo el recorregut veig, a l’alçada del camí que duu al mas Moretó, un cotxe de la Guàrdia Civil. El que faltava per la col·lecció.

Aquest cop em fan parar. Vaja quina murga. Però, en fi, ja se sap; és el preu que s’ha de pagar per… Per?

En tot cas, no em preocupa. Per experiència sé que en veure que sóc veí de la zona i confirmin amb la documentació que la meva edat no es correspon al perfil de facinerós fronterer, la cosa s’acabarà amb una salutació i un “puede usted continuar”.

El que m’agafa la documentació és jove. De fet els tres són molt joves. Potser em poden veure com el seu pare. Però hi ha alguna cosa que m’intranquilitza…

Un d’ells, vestit amb un forre polar sense res identificatiu, m’obliga a arraconar el cotxe al marge. Jo, innocentment, pregunto si passa alguna cosa i es limita a informar-me de que és un control de fronteres per tema de drogues i armes. I, tot seguit, m’exigeix que parli en espanyol. Que no m’entén.

-Ja hi som!, penso.

Intento fer-me una composició del lloc. La imaginació se m’accelera: m’arribo a imaginar que no són guàrdies de veritat: dos amb una armilla reflectant i l’altre amb un folre, sense res que els identifiqui… En una carretera poc transitada… El vehicle em treu de dubtes: un Megane, amb una bona colla d’anys, però guarnit d’una forma inconfusible.

Jo encara dins del cotxe. Se m’acosta un dels dos que porten l’armilla reflectant i, acostant-se a la finestra, m’exigeix que surti del vehicle. Sense moure’s ell, quan obro la porta gairebé el toco i ell reacciona amb cara irada:

 -Que me quieres dar?

Quan surto, m’obliga a allunyar-me del meu cotxe i quedo arraconat. Mentre un comprova tota la documentació, un altre comença a regirar tot el contingut del Txara i el tercer el tinc davant meu, en prou feines a un metre de distància. No goso mirar-lo als ulls. Noto que en canvi, ell em fita. Com si intentés coaccionar-me. I ho aconsegueix.

La cosa es complica. L’expressió dels tres “uniformats” res té a veure amb la rutina dels controls de carretera. Trobo a faltar entre ells aquell personatge amb més edat que l’experiència l’hi aconsella evitar segons quines dinàmiques. Pel contrari, aquests se’ls hi endevina ganes de gresca. Fins i tot em fixo de que duen la pistolera descordada, a punt per extreure l’arma. Els hi deu donar seguretat.

El meu cos comença a reaccionar i delata el nerviosisme, la meva por: les cames em tremolen. Feia anys que no tenia aquesta sensació: és el que té una rutina de pare amb  dues criatures, cinquanta anys a sobre i més feines de les que puc fer.

Intento començar a reaccionar. El mòbil! No goso fer una trucada, però el manipulo i en veure que no es queixen, faig un missatge a una bona amiga que, si el llegeix, potser em pot donar un cop de mà. Els dits no responen i em costa escriure, però me’n surto. Amb faltes incloses: Em tenen la guardia civil a la ctra Cantallops, sortint la joquera.

El que no aconsegueixo és recordar com dimonis va la funció de gravadora. Seria un bon document, potser. Tantes coses que té l’aparell de telefonia i que quan les necessites no sàpigues com trobar-les.

Insisteixen amb el tema de l’espanyol i de la falta de respecte per continuar parlant en català. De primer representava que no l’entenien cap d’ells. Ara, resulta que és un que acaba d’arribar i no agafa res.

El del folre polar, amb el cap rapat, és el que porta la veu cantant. El que representa que no entén res és el que està pendent de mi. I l’altre, més alt, continua remenant el cotxe: pobre, el més substanciós és el darrer llibre d’en Jaume Cabré. Però no crec que ho sàpiga valorar.

Finalment troben el que necessiten per justificar la seva actuació. Manipulació de documentació: el CAT sobre les plaques de la matrícula. Per ser precisos, sobre la placa del davant. L’adhesiu de darrera fa temps que va caure.

El del folre polar m’alliçona sobre la gravetat del fet amb to de veu que no goso ni utilitzar amb els meus fills: mai he pensat que tractar-los d’imbècils fos gaire educatiu. Però ell insisteix: afirma que és com si jo hagués dibuixat un bigoti sobre la meva foto del carnet. Un bigoti? Perquè voldria dibuixar un bigoti, si jo no en duc?, penso.

Procuro callar. No tinc cap interès en complicar més les coses. Però l’home insisteix i m’interpel·la:

-Tiene que sacar el adhesivo con el CAT de la placa.

-Doncs no penso fer-ho, l’hi dic.

Ja m’ha notificat que em denunciava i que em caurien 3.500€ de multa. I ha pres fotografies de la placa del cotxe. Penso, innocent, que arribats aquí les coses no es poden complicar gaire més.

Van passant els minuts sense desencallar-se la situació. El que xerra em refrega Espanya i la Constitució i la meva falta de respecte pel qui no entén el català. El qui remenava el cotxe fa una aportació:

-Pués tendremos que esperar aquí dos horas a que llegue un traductor jurado.

Arribats en aquest punt tinc la sensació de que perden els papers: el tema de la placa, passi. Però no vull creure que siguin capaços de posar-se en evidència fent venir un traductor jurat. Repasso mentalment el programa que m’havia fet del dia: voldria anar a podar la vinya, però això sempre pot esperar.

Evito caure en les seves provocacions. Però tan insistir per part seva, finalment no puc deixar de tornar-m’hi i deixo anar:

-Si és cert que estic obligat a parlar espanyol, m’ho digui per escrit.

-No tiene bastante con mi palabra?, em diu el que no calla.

-No, l’hi etzibo.

De sobte intervé el que representa que no entenia res. I jo que m’animo:

-No havíem quedat que no comprenia el català?, dic.

El de “mi palabra”, s’adona que la cosa no només està encallada sinó que ells comencen a fer un trist paper i ho vol enllestir pel dret:

-Bueno, o sacas el adhesivo o te llevamos detenido. Te vas a pasar dos días en el calabozo…  

Ara si que veig que han perdut els papers. Les cames ja no tremolen i valoro les conseqüències familiars davant les noves expectatives que s’obren: res que no es pugui assumir.

-Hauria de fer una trucada, dic.

-La llamada la haremos nosotros cuando estemos en el cuartel, contesta. Al mateix temps es treu les manilles i m’encara cap el cotxe patrulla. És increïble, com a les pel·lícules.

De sobte, el que no entenia res de català intervé:

-Espera, estas seguro?

Comencen una discussió sobre si val la pena o no, entre ells. El tercer, des de la distància fa una cara d’incrèdul.

El debat s’acaba de sobte amb una conversa estranya per telèfon. Al meu costat, com si ell tingués interès de que escoltés el que parlava, el cap pelat amb folre polar, de qui jo posava en dubte la seva paraula, fa veure que parla amb un superior que demana la seva posició i que els reclama en un altre lloc.

En qüestió de segons, tot s’acaba. Em tornen la documentació i desapareixen. Sense acomiadar-se…

Jo, a un racó de la carretera que puja de la Jonquera a Cantallops, dins del cotxe, intento posar ordre a les imatges viscudes. És dimarts 17 de gener del 2012. Ara ja són quarts de dues. La feina que em quedava pendent ja no la puc fer.

Decideixo tornar cap a casa i aprofitar per fer-li una reflexió al meu nano que tot just ha acabat l’ESO. M’escolta entre sorneguer i preocupat, però no sembla que l’impressioni. Més tard, quan el porto a Figueres, em comenta els consells que corren entre els seus col·legues per situacions con la meva: demanar la identificació del policia, gravar, fer fotos amb els mòbils…

De tornada no puc evitar la reflexió: en Fraga s’acaba de morir amb un panegíric gairebé general, els Mossos utilitzen l’espanyol i el meu fill m’explica com sobreviure a una trobada amb els cossos de seguretat. Segur que som al 2012?

 

Josep Maria Tegido-Mallart.

“Gustinet”


  1. Em sembla impressionant la presència d’ànim i la fermesa d’en Gustinet. Són actituds difícls de mantenir, però els demostren ben clarament que malgrat tot no ens han pogut guanyar. Amb tota la seua esta¡ratègia de por, confusió i manipulació, mentre hi ha algú que manté ben alta la cara davant dels seus abusos, deixalar que no han pogut amb nosaltres. gràcies per l’exemple.
  2. Jo amb la Guardia Civil només tinc un cas ja fa uns 15 anys que em van aturar per l’autopista just després del peatge d’Arenys després que em seguissin amb el seu cotxe ben amorrats al meu darrera pel càril dret, com si volguèssin que anés a més velocitat de la permesa.
     
    Despres de demanar-me tota la documentació i inclòs si portava ulleres de recanvi, en veure que no tenien res contra mi, em van preguntar perquè portava un adhesiu de les JERC al darrera, fora de la placa, a on es veia un toro d’osborne taxat en un costat, al mig la foto del rei vestit de militar i l’altre costat la bandera espanyola taxada. Deia: Fora forces d’ocupació.
    Li vaig dir que podia portar els adhesius que volgués sempre que no tapés la placa ni la visibilitat.
    Després de tenir-me una mitja hora amb l’excusa de comprovar els meus antecedens, em van posar una multa per haver circulat al càrril mig. Quan els hi vaig dir que ho vaig fer perquè ells m’ho impedien, em van mirar sense dir res mentre em van donar el paperet i van marxar.

    Vaig recorre la multa, però no va servir de res. Em va costar 10.000 pessetes.

    Pel que fa al Cat a la placa, la guardia urbana de Barcelona, en va aturar en ple carrer Urgell al migdia un dia de primavera del 2001 i en va confiscar el cotxer per no treure el Cat. Encara que en van perdonar la multa després que intervinguès el grup municipal d’ERC, i que en van publicar a l’Avui el que en va posar, vaig d’haver de pagar la grua.

    Estem en un país ocupat 

  3. A mi em va passar una cosa semblant a la Jonquera, fa uns cinc anys, tornant d’encartellar, amb la policia espanyola, que si el CAT, que si això, que si allò, que si els gossos, que si gira que si tomba, que no parlés amb els altres aturats (uns guiris de no sé on), que no m’entenien, que perquè tenia marcat amb llapis la guia de Barcelona, dels llocs on vaig a fer encàrrecs… A mi el que em sembla que els posa nerviosos és que de tan en tan hi hagi més Gustinets que no vulguin baixar del burro. La veritat és que a mi també em van fer posar nerviós i perdre temps, esperem que aviat ja no ens toquin més els nassos…

    Visca la terra i tots a exercir de catalans. Gràcies per difondre el que passa. 

  4. Tot plegat em sembla que t’has manegat bé. El teu relat és humà, senzill, cal actuar així, els posa nerviosos, que busquin minúcies.

    Que ho llegeixin els “catalans” que s’arroncen a la primera.

    Antoni Reniu i Mora

  5. A mí em va passar una cosa semblant, però no van arribar a tan lluny. Va ser a Cubelles, jo anava amb una moto amb el CAT. Em van fer baixar, em van demanar tota la documentació i, com no, em van demanar que els parlés en castellà. Mentre comprovaven que tot estava en regla i em registraven, em van renyar per portar el CAT i em van demanar si era ciutadà espanyol. Jo li vaig dir que tenia aquesta ciutadania per què ho deia el meu DNI, però -i no sé d’on em va sortir el valor, per què normalment no busco brega- li vaig dir que no ho era pas d’espanyol. Em van dir què era jo, i jo els vaig dir que era català. Em van tenir una estona més. Mentrestant el vaig dir que era professor de l’institut que estava a dos minuts d’allà, i que tenia classe. De cop i volta, em van dir que em recomanaven treure i el CAT i em van deixar marxar. Estic amb tu, les cames també em tremolaven.
  6. Dolors: fes arribar, si et plau, el missatge a en Gustinet.
    Gustinet: això del teu nano no t’ha d’amoïnar. Ja té temps per anar-se’n adonant, i que no sigui a cops. La qüestió del Megane dels guàrdiacivils sí que hauria de ser una referència, per a posar en coneixement del Delegat del Govern a Girona els fets, de manera formal, per a què constin no només en un bloc web. Cal ser, nosaltres, meticulosos en la denúncia de com segueixen provant d’anorrear-nos, de vexar-nos, de com expressen el seu atac contra la nostra existència. Fins i tot, crec, per detenció il·legal, que hauries de posar els fets en coneixement dels –malgrat els cretins dels seus representants sindicals– Mossos d’Esquadra.
    I que res no t’impedeixi de continuar essent tu, amb la fermesa que ja coneixem de fa anys.
    Una abraçada a tota la família. 
    I gràcies, Dolors! 
  7. Jo tinc un parell d’anècdotes però no d’aquest “nivellaso”, i pensar que estem envoltats de covards i mesquins, ens fas sentir orgullossos de tu, i no et conec.
  8. Abans de res agrair tots els comentaris i especialment a la Dolors per reproduir el text al seu blog.
    Voldria garantir-vos que fins on arribin les possibilitats el tema portarà cua. No només per la projecció pública, que és necessària, sinó per la necessitat d’arribar fins els responsables d’una situació com la que descric.
    La sort de llocs relativament petits com la comarca i la Jonquera és que s’escurcen els intermediaris per fer arribar al seu destinatari el missatge clar de que comportaments com aquests no poden quedar impunes.
    Segurament no arribarem al fons del problema: les acadèmies de formació de cossos com la Guàrdia Civil d’on surten personatges com els que em vaig trobar dimarts. Però per a ells i pels qui puguin tenir comportaments semblants, indiferentment de l’uniforme que vesteixin, que ho sàpiguen: seran objectiu de menyspreu i denúncia.
    I us asseguro que la satisfacció de veure’ls l’altra dia marxar amb aquella sensació de ridícul que duien a sobre no té preu. I l’única arma, la nostra voluntat!
  9. però a la duana de la Jonquera. Estiu 1981. Jo tenia la bandera española del cxarnet d’identitat tapada amb un esparadrap. El bon senyor comença a tractar-me de terrorista quan em féu baixar del cotxe. Van teleonar a l’Escorial per a demanar el meu historial a un gran ordinador de dades no recorde si se’n deia Berta o alguna cosa així. Han passat 30 anys i ni el mur de Berlín ha caigut mai. I Montenegro és Iugoslàvia encara.
     
  10. Fa dues setmanes, tornant d’Esterri d’Àneu cap a Barcelona amb l’autocar de l’Alsina Graells, un escamot de guàrdies civils exactament amb les mateixes maneres (sense plaques identificatives, passamuntanyes tapant mitja cara, joves, actituds ratllant lo impropi…) van aturar l’autocar de línia i ens van tenir retinguts uns 10 minuts mentre ens repassaven les cares i demanàven papers a persones als que la seva cara els recordava vés a saber què (no va ser una qüestió ètnica).
    Tractant-se d’un servei públic, no em va semblar gens bé que aturessin arbitràriament l’autocar. El conductor va ser amable amb ells fins just haver tancat la porta per a marxar, quan es va despatxar educadament amb la intromissió en el servei.
    Era evident que buscaven més visibilitat i deixar constància que no eficàcia en una missió.
     
  11. Acabo d’obrir Vilaweb i em crida l’atenció el titular del bloc destacat. L’obro i és la Dolors de Badalona! Continuo i el relat és teu! Segur que som al 2012 o estem als 80…
    No coneixia les dots de redactor que tens, m’has transportat al lloc amb les teves sensacions descrites.
    M’agradaria reaccionar igual si mai m’hi trobo. Estan rabiosos o m’ho sembla a mi. Potser és un senyal de que ho tenim a tocar.
    Ànims!
    Salut!
  12. El triomf del PP a Madrid fà que tot trontolle més cap a la dreta;o cap arrere en el temps. La policia o la GC. torna a amprar gestos de quant la Dictadura, mensprenyant al ciutadà, inclosos els mossos ¡¡. Els metges dels ambulatoris al Pais Valencià es riuen dels pacients que no saben parlar castellà i es neguen a atendrelos. La politica de la FAES a traves dels goberns del PP s’escampa castellanitzanto tot i tapant la realitat de la fallida de moltes autonomies i el malbaratament de cabdals publics. Ara el que cal es pasar el deute al poble.Tot es el mateix. Neoliberalisme i centralisme. Ens cal un Estat propi ja, perque es cuestio de supervivencia.

  13. El 23 d’agost del any 2001 em vaig trobar en una situació semblant a la duana d’Andorra. El guàrdia civil em va tenir a mi i a tres familiars meus tres hores retinguda insultant Catalunya, menyspreïn la llengua , amenaçant-me amb la pistola a punt de treure-la, tot plegat un afer que jo vaig denunciar a la guàrdia civil de la Seu, al jutjat de Badalona, a Hisenda, ja que l’afer va passar a una duana. Me’n vaig sortir molt bé. Va haver-hi un judici i el vaig guanyar. Això porta molt de temps, però val la pena fer-ho, així aquesta gent que es creu tan prepotent es dóna compte de que ens mereixem un respecta.  T’animo afer la denúncia. L’únic que podem fer per posar-los a ratlla és ser més forts que ells i denunciar , no quedar-nos en l’anécdota.
  14. per a recordar-nos com són aquesta gentussa. Sembla que ara els mossos són la pitjor policia del món i ja hi havia qui clamava per la tornada d’aquests. Que no veieu que el 99% dels mossos indesitjables són precisament gent que podria estar perfectament vestit de verd? El que cal és fer neteja i apujar els requisits per a entrar-hi.
  15. com diu el comentari de Pilar Casanova, convé denunciar aquests fets. La llei dóna múltiples opcions per denunciar-ho però normalment els qui han de decidir sobre les denúncies lingüístiques no fan cas de les que afecten els catalanoparlants. La Direcció General de Política Lingüística no pot decidir però és molt eficaç cursant les denúncies i sovint se’n treu alguna mena de resultat positiu: http://www.gencat.cat/llengua/bustia. A partir d’aquí també es pot denunciar al Síndic de Greuges i, ja en el cantó opressor, al Defensor del Pueblo i als superiors jeràrquics de les forces d’ocupació. Com que hi ha un presumpte delicte també es pot denunciar a la fiscalia o al jutjat. Pot haver-hi la sort que et toqui una autoritat imparcial que apreciï el delicte, si n’hi ha proves.

    La Llei orgánica 12/2007, de 22 d’octubre, del règim disciplinari de la guàrdia civil, diu, a l’article 7:

    Són faltes molt greus, sempre que no constitueixin delicte: 4. Tota actuació que suposi discriminació o assetjament per raó de raça o ètnia, religió o conviccions, discapacitat, edat, orientació sexual, sexe, llengua (…).

    LLEI ORGÀNICA 11/2007, de 22 d’octubre, reguladora dels drets i deures dels membres de la Guàrdia Civil:

    Article 18. Neutralitat i imparcialitat.

    2. En el compliment de les seves funcions, els guardiescivils han d’actuar amb absoluta neutralitat politica isindical, respectant els principis d’imparcialitat i no-discriminacio per rao de sexe, origen racial o etnic, religio o conviccions, discapacitat, edat, orientacio sexual, llengua,opinio, lloc de naixement o veinatge o qualsevol altra condicio o circumstancia personal o social.
    A http://www20.gencat.cat/docs/Llengcat/Documents/Legislacio/Recull%20de%20normativa/Altres/Arxius/lp_llei10_1995.pdf podeu veure diversos articles del codi penal infringits per aquests servidors de l’Estat que ens ocupa.

  16. Topada no és ben be el que va passar, sinò humilació, tracte vexatori, abús d’autoritat, racisme… no topada. I lamentablement tot això és molt més habitual que no imaginem, atés que la majoria desestima la denúncia, per por, o per inutilitat. Les forces espanyoles són quelcom més que una polícia, són agents polítics i ideològics, fortament ideològics. No hiveig gran diferència entre aquests i els militars anglesos a la Irlanda colonial reflexats a The wind that shakes the barley de Ken LOach.
  17. Gustinet, ja sembla que t’hi veig. A mi, el que se m’acut com a arma davant tanta fatxenderia és el teatre. Podríem recrear els fets en una escena clandestina a representar d’amagatotis a la Societat d’Agullana o a la sala de La Jonquera, talment com si fossim encara en la negra nit del franquisme (que hi som, de fet). El dia que et trobi t’ho recordo. I ànims. I no te’ns facis màrtir, tu, ara, que ja no queda cap ajuntament en tota Catalunya que es pugui permetre econòmicament de dedicar-te ni una trista placa de record. En Mas ha retallat fins i tot el martirologi. Sembla que menys plantar cara a Madrid resoludament, tot s’hi val. Salut.
  18. Salut a tots,

    Al rebre el missatge no he pogut per menys que “buidar” la meva agenda de contactes i reenviar-ho a tothom. Aquests fets, als que de vegades tendim a qualificar de llegendes urbanes o pròpies de persones cercaraons, i per tant, que ja no passen. Doncs si que passen, només cal ser una persona que pretengui viure amb naturalitat el seu origen i la seva cultura, aquí, al nostre país.

    Un company de feina m’ha dit que el dia que vulgui m’explicarà com la seva mare, per uns fets força similars va denunciar a la guardia civil i posteriorment va guanyar el judici.

    Difusió i denuncia

  19. M’enrampo tota quan llegeixo això. Em posa  a miL. Amb dos cullons encara amb més força defensant lo meu I a mi- Per damunt de tot, JO, SOC CATALANA FINS EL MOLL DE L’OS-Una abraçada per en Gustinet- I,aprenem a defensar la nostre essència, el nostre poble. Que tants nassussssss.
  20. Gustinet: veient els missatges que reps, i que la idea de cursar una denúncia formal sembla que és la més ben valorada, pensem, tots plegfats, sobre la possibilitat de constituir una xarxa o plataforma o associació contra els abusos policials, o contra les vexacions per raó de nacionalitat, o llengua… Pensem-hi, i constituïm-la, i ajudem a enfortir, democratitzar i madurar la nostra societat. No ens quedem en les paraules.
    Pensem-hi i, si així ho valorem, posem-nos-hi. 
  21. Crec que el que caldria fer es cada dia  durant un mes fer un vol per aquesta carretera però en grup de  tres persones i aturar-se i dirigir-se als Guàrdies en qüestió preguntat el que sigui evidentment en Català, i portar al damunt  l’article 33 de l’Estatut que regula la utilització del Català i també una gravadora de veu al damunt oberta, quan els guardies comencin a obligar a parlar el Castellà llegir l’article i demanar el numero de placa
  22. Crec que sóc la mare que diu Alex Sirera en el seu comentariJ
    Ja he explicat en el meu comentari del dia 19 el  que jo vaig denunciar i vaig guanyar el judici.
    El primer a fer és anar a la caserna de la guàrdia civil i per escrit explicar el que va succeir, parlar amb el capità o el de més alt càrrec i donar-li a ma l’escrit. Ells tenen l’obligació de presentar-ho al ministeri del interior. Després fas la denúncia al jutjat on estiguis empadronat, o qualsevol altre. Passat un temps el jutjat et cridarà per si estàs disposat a tirar la denúncia endavant i has d’estar conforme per poder fer el judici. És important portar proves. Jo vaig agafar el número del guàrdia civil. També vaig aportar un certificat del hospital que em van assistir per estar molt nerviosa pel que va succeir. Com a testimonis hi havia una filla. Pots aportar las característiques del cotxe i la matrícula,
    Si, com dius, els guàrdies no anaven uniformats, ho has d’esmentar, ja que sempre han de identificar-se. Dient l’hora i el lloc dels fets poden saber molt bé qui eren.
     No crec que anant al síndic de greuges ni al departament lingüístic de la Generalitat et resolguin el cas. Els conec bé i només et comuniquen que han rebut la queixa però no fan cap intent de resoldre , i menys per via judicial.
    Quan hagis entregat totes les denúncies, el millor és buscar un advocat independentista per anar al judici.
    Endavant!, no podem deixar-nos esclafar per aquesta gent
  23. Enserio que no sé on vivim, això no sé a quins exrems arribarà al final tornarem com abans amb franco sense poder perlar català ni re…
  24. Quina vergonya. Ben fet d’haver demanat per escrit el què et demanaven i llàstima de no haver-ho gravat, puix els podries haver denunciat.

    Desgraciadament, som al 2012 i la repressió continua. Res de nou.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.