miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

ortigues

Atreta per la llum càlida del migdia, he travessat el pati humit d’heures ufanes, i he caminat com despertant d’una letàrgia, fins l’hort banyat de sol i carregat – colgat, de fet – d’ortigues, d’ortiga Urtica urens, o dioica, no estic molt segura de la classe. Sembla que faci quatre dies que vaig abandonar les cols i els bròquils a la seva lliure evolució, però ja han passat dotze setmanes. La terra m’ha permès desbroçar a mà, hidratada com està per les pluges de fa un parell de dies, però només hi he dedicat molt poca estona, per aclarir un caminet. Les ortigues són altes i coents, i abans d’estarrecar-les vull recordar tot allò que les fa preuades, totes les virtuts que amaga aquesta “mala herba” que d’entrada, ataca. (segueix)

Recordo quan de petits ens ortigàvem i la mare ens calmava la coïssor amb fregues d’Aigua del Carme. Ja llavors, quan les temíem, ella ens parlava dels beneficis per a la salut i bellesa dels cabells, i algunes vegades ens en feia coccions per rentar-nos el cap amb aquella aigua d’ortigues que, sincerament, poc apreciàvem, però que ens aportava beneficis comprovables. Ja llavors em cridava l’atenció aquest contrast entre una herba aparentment tan malèvola i les seves qualitats, aquest matís entre ser bona herba i mala herba alhora, aquesta qualitat que impedeix classificar les coses en blancs o negres clarament contraposats.

Perquè l’ortiga és també aliment, com a verdura, i té usos com a remei, i com a insecticida per a l’agricultura biològica. És interessant el treball de recerca que ha fet una estudiant de 2n de batxillerat, de títol L’ortiga una planta amb dues cares)

Ben mirat, malgrat he deixat l’hort totalment abandonat durant l’hivern, aquest m’ha regalat una collita d’ortigues que bé hauré d’aprofitar. Tot un simbolisme, penso. Hi ha temporades que hom se sent temptat al pessimisme, i és bo pensar que fins i tot quan el que es produeixen són ortigues, hi ha beneficis a comptabilitzar.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.