miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

el tot, setmana del 26 d’octubre: l’associacionisme, història viva

EL TOT, setmana del 26 d’octubre: l’associacionisme, història viva (segueix)

L’ASSOCIACIONISME, HISTÒRIA VIVA

Aquest dissabte passat la meva agenda particular d’activitats cíviques ha concentrat dues grans cites que em parlen de la vitalitat associativa i cooperativa d’aquesta ciutat. I dels aprenentatges i beneficis que aporta.

 

A la Rambla Floridablanca tasto i oloro els Colors de la Tardor, però aquesta vegada no pas com a visitant, sinó des de dins, sumant a les desenes d’entitats de La Salut i Llefià que teixeixen una trama sòlida per poder dir al món que la convivència en la diversitat és possible, que la interculturalitat aporta, i que la societat civil és capaç de bastir ofertes lúdiques, gastronòmiques i culturals al carrer, fetes d’esforç altruista. Entitats ben plurals, algunes amb una llarga història, d’altres de creació recent; la majoria d’àmbit de barri, algunes d’àmbit ciutat; algunes d’intergeneracionals i transversals, d’altres més sectorials; associacions veïnals, educatives, socials, culturals, esportives… plegades per sumar una aposta per la convivència i contra la xenofòbia basada en la implicació i la cooperació comunitària.

 

Al vespre, al Centre Cívic de Dalt de la Vila, aquest equipament que fa més de trenta anys els joves vam prendre per guanyar-lo per a les entitats juvenils, en aquella transició política tan apassionant i il·lusionada, vam fer memòria històrica amb la gent del Consell de la Joventut de Badalona, una entitat que celebrava els 30 anys del seu naixement i trajectòria. Una trajectòria interrompuda, que estén fils al passat per entendre’l i incorporar-lo a la visió del present i del futur. La mirada cap al procés de constitució – la gestora prèvia recolzada pel primer ajuntament democràtic, al 1979, i l’assemblea constituent del 15 de gener de 1980 –, i la mirada cap a la realitat demogràfica, social i associativa de la Badalona d’aquella època, marcada per la crisi i per les seqüeles del desarrollisme franquista que havia comportat un assentament molt poc harmònic de la gran onada migratòria espanyola,    obren records i valoracions que formen part del patrimoni històric de la ciutat que cal recuperar com a font d’aprenentatge. El protagonisme dels joves com a motor de transformació n’és un d’important.

 

Dijous vinent una colla d’escriptors, periodistes i artistes de la ciutat faran un acte d’autoestima ciutadana, per dir que Badalona els agrada, que no és la ciutat catastròfica que alguns volen fer creure. Una iniciativa que suma a tota aquesta vitalitat associativa a favor d’una ciutat inclusiva, participativa, democràtica i molt viva.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.