miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

el tot setmana del 20 de juliol: catalanofòbia

CATALANOFÒBIA

L’article d’avui a EL TOT és el darrer del curs: és temps de vacances i ens retrobarem passat l’estiu.  (segueix)

CATALANOFÒBIA

L’article d’avui és el darrer del curs: és temps de vacances i ens retrobarem passat l’estiu. L’estiu és una època que propicia tot tipus de viatges i desplaçaments, i ja sigui perquè anem o perquè venim, perquè vénen o van, és un moment de moltes trobades entre persones d’arreu. Viatjar obre la ment i l’esperit, i és un bon antídot per prevenir idees intolerants i per desfer etnocentrismes. És una gran font de coneixement i de formació humana: desvetlla la curiositat i el respecte per com són les coses a d’altres llocs, i ajuda a tenir una perspectiva més ampla a l’hora d’analitzar la realitat. Hi ha tres aspectes en què ajuda molt  viatjar: descobrir que existeix molta diversitat lingüística i que  aquest és un valor a respectar; comprovar que no tots els habitants d’un mateix país es comporten igual, desfent prejudicis i tòpics; i conèixer les tradicions, la història, els costums o la manera de fer de les societats que visitem com un factor de dignitat, d’igualtat en la diferència.

Però viatjar també ens pot comportar males experiències, perquè no tothom és obert i respectuós, arreu hi pot haver persones intolerants i fins i tot racistes. En els darrers anys creix la sensació que  aquest comportament s’estén per Espanya en relació als catalans. Hi ha moltes persones catalanes que en voler viatjar per terres espanyoles senten temor de ser maltractades, pel potent i silenciós virus que hi campa, la catalanofòbia. El van començar a promoure els polítics i mitjans de comunicació de l’extrema dreta i del PP, descobrint que anar contra Catalunya i criminalitzar els catalans els donava vots. El món intel·lectual i polític progressista s’ho va mirar i s’ho segueix mirant  amb indiferència o fins i tot amb certa complaença. Ningú ha fet res per aturar-ho, i ara s’escapa de les mans. Hi ha exemples alarmants.

Segons s’informa a diversos mitjans, els joves integrants de la selecció catalana de curses d’orientació van viatjar a finals de juny a Múrcia per participar als campionats estatals, i l’autobús que els havia de recollir a San Javier,els va negar l’entrada: el conductor no volia que cap català pugés al seu vehicle. Trobo tan greu el fet en sí com la poca importància que se li ha donat. Seria un disbarat que la catalanofòbia aconseguís fer acceptable com a normalitat actituds clarament racistes contra els catalans.

Espero que se sigui a temps d’aturar aquesta llavor d’odi irracional. Els viatges i intercanvis de l’estiu poden ajudar a trencar prejudicis i estereotips entre persones, però ens cal una clara aposta de responsabilitat per part dels polítics i dels mitjans de comunicació.

Bon estiu!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.