MARCÚS

(@marcroca)

25 de juny de 2013
0 comentaris

Les entitats i la formació TIC a Terrassa necessiten més difusió

L’Ajuntament, la publicitat, el boca-orella i la premsa local són, possiblement, les principals fonts per buscar informació sobre formació en Internet i noves tecnologies a la ciutat. Si cerquem cursos sobre aquests àmbits, ja siguin gratuïts o de pagament, presencials o ‘on line’, en entitats públiques o privades i en tots els nivells de complexitat possibles, des del més bàsic fins l’avançat pensat per als negocis, ja cal que ens calcem, perquè no tenim un punt d’informació que ens pugui guiar amb facilitat.

En primer lloc, és recomanable dirigir-se a dos ens públics: podem demanar informació a la Casa Baumann i al servei 010. Amb aquest punt de partida ja podem entrar en contacte amb la formació que ofereixen les escoles d’adults, la xarxa de biblioteques de Terrassa (sobretot les dels districtes 1, 4 i 6), els casals de barri, i els set Punts Òmnia que la Generalitat té a Terrassa. Totes aquestes entitats acostumen a oferir formació gratuïta i de nivell bàsic. Així mateix, també és recomanable consultar l’oferta formativa de les seccions sindicals comarcals d’UGT i CCOO, i del ‘Servicio Público de Empleo Estatal’ (SEPE) i del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), a més del Portal d’Ocupabilitat i Formació de Terrassa (POF) —amb una web que deixa molt a desitjar!—.

Un altre espai formatiu que podem valorar són les escoles privades. A Terrassa, per dir-ne algunes, tenim Aprèn Aprova (classes extraescolars), Centec (amb cursos de programari lliure i posicionament web, a més dels clàssics d’informàtica), Egara Formació (molt centrat en ofimàtica i alguna cosa de disseny i programació), Espai Terrassa (bàsicament ofimàtica), INTA (més dirigit a empreses i amb la possibilitat de fer cursos a mida. A més, ofereix formació per aconseguir el certificat de la Generalitat ACTIC, d’acreditació de competències en TIC), L’Estudem (amb cursos d’habilitats comercials com màrqueting digital i xarxes socials per a empreses), Serveis Informàtics (formació en ofimàtica i cursos de programes com Photoshop o Dreamweaver, entre altres) i Avet Plus (amb cursos i tallers diversos, alguns dirigits a empreses com poden ser els de màrqueting digital).

Si fem un pas més, podem dirigir-nos a formació més avançada. Sempre és important seguir l’oferta complementària de la UPC de Terrassa i la UOC Vallès Occidental, ja que esporàdicament ofereixen jornades, cursos o xerrades sobre societat de la informació i noves tecnologies que ens poden ser de molt interès per a la formació permanent. En el mateix nivell de formació, és imprescindible donar un cop d’ull a l’oferta formativa de Foment de Treball, la Cambra de Comerç i, sobretot, la Patronal Cecot (sense oblidar Cecot Formació, Fundació Cecot Innovació i Cercle Cecot de Joves Empresaris). A nivell d’empresa, tampoc ens podem oblidar de les activitats que ofereixen Orbital.40 (el Parc Científic i Tecnològic de Terrassa) i Qu4drant.0 (espai de l’Ajuntament dedicat a acollir persones emprenedores i empreses d’alt valor afegit). I, des d’un punt de vista més específic, centrat en els professionals del comerç, cal estar pendents de l’oferta dormativa de l’Escola Superior de Comerç Distribució (ESCODI).

Partint dels cursos bàsics en informàtica i ofimàtica, fins a arribar als dirigits al món dels negocis i l’empresa, hem fet un recorregut pel què trobem a Terrassa. La importància de formar-se constantment, al llarg de la vida laboral i més enllà, fa necessari disposar d’una bona oferta, des de la bàsica fins a l’avançada. Però no n’hi ha prou en disposar d’aquesta oferta, cal que sigui visible, i observant tot el mencionat en aquest article, veiem la gran diversitat d’entitats que hi ha i la dificultat d’estar al corrent dels serveis que ofereixen.

És per això que caldria donar sortida a un bon servei d’informació, servei i agenda, que permeti fer consultes seguint diversos criteris (ubicació territorial, entitat, nivell formatiu, tipus de curs, temàtica, gratuïtat o pagament, data, etcètera). L’Ajuntament ja ofereix, en certa manera, aquest servei a través de l’Agenda Ciutadana però, a parer meu, es queda a mig camí quant a contingut i encara més en el format. Depenem excessivament de la qualitat comunicativa de cada entitat, de la publicitat i del boca-orella i, darrerament, del paper que estan prenent les xarxes socials en la difusió de la informació.

Crec que un exemple que es podria seguir és l’iDigital de la Generalitat, un bon portal web, amb informació, serveis i agenda, i que compta amb la col·laboració de les universitats i les principals associacions empresarials del país.

Article publicat a La Torre del Palau, juny de 2013.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!