MARCÚS

(@marcroca)

5 de febrer de 2008
3 comentaris

Més opinions interessants sobre EL PUNT ideal

Transcric una aportació que s’ha fet sobre aquest tema -amb el permís del seu autor-, i ho faig perque coincideixo amb gran part de les seves observacions i perque pot contribuir a seguir amb el debat obert. Opineu, opineu, totes les idees seran benvingudes!

1. Disseny. Cal un canvi radical de disseny de maqueta d’acord amb els nous temps i a tot color. En aquest nou disseny el grafisme i els quadres informatius han de tenir un pes específic significatiu, per tal del garantir dos nivells de lectura, un de més bàsic i un altre més profund en el cos de la notícia.
Ampliar el nombre de pàgines del diari.
Potenciar el diari i els continguts d’aquest a la xarxa. Reforçar les notícies amb referències web.
Digitalització total del diari des del primer exemplar.


2. Notícies.
Cal informar, però és també molt important interpretar les notícies. Fer-les entenedores i pedagògiques. En determinades informacions cal crear el context i situar el lector perquè no es perdi. Els quadres i gràfics també poden anar en aquesta direcció quan es cregui oportú. Fer un seguiment informatiu dels temes, ja que a vegades aquest es trenca.


3. Opinió.
Cal reforçar aquesta secció amb “plomes il·lustres”, conservar les que ja hi ha com Miquel Pairolí, Joan-Lluís Lluís, Manuel Cuyàs, Miquel Berga, Josep M. Fonalleras, Josep Murgades, per citar-ne només alguns, n’hi ha més, i afegir-ne d’altres com Albert Sánchez Piñol, Jaume Cabré, Jordi Coca, Patrícia Gabancho, Vicent Partal, Elisenda Paluzie, Lluís Gavaldà, Màrius Serra, Toni Soler i professors d’universitat de diversos àmbits. Molts d’aquests ja col·laboren a altres diaris i suposo que no ha de ser fàcil incorporar-los. Apostar també per noms que no són coneguts. Incloure correu electrònic a la signatura dels articles.
Demanar un “contrapunt” a algun especialista en algunes notícies importants.


4. Cultura.
Cal més espai per a la cultura, en sentit ampli, feta a tot el domini lingüístic i cultural català.


5. Ràdio i TV.
Publicar els dials i la programació de les emissores de ràdio i televisions locals de tota la setmana.


6. Àmbit territorial.
Cobrir la resta de territori del Principat que falta (Lleida i Vall d’Aran –pàgines en aranès-) i potenciar més la informació dels Països Catalans (País Valencià, Franja de Ponent, Illes Balears, Catalunya Nord, l’Alguer, Andorra. Aquesta ha de ser la gran aposta en el gruix informatiu, sense oblidar Europa i Món, però sent conscients que el diari és fort en la cobertura comarcal i nacional.


7. Imatge corporativa.
Potenciar la presència de periodistes o col·laboradors d’El Punt programes de debat i tertúlies tant de ràdio com televisió. Elaborar marxandatge del diari (enganxines, clauers, pins, llapis, bolígrafs, blocs notes, catifes ratolí, calendaris, imants nevera, etc.)
Generar material didàctic (ex: pòsters animals i plantes i altres) per fer-lo arribar als instituts i escoles. Donar a conèixer el diari en àmbits on no hi sigui present.


8. Presència.
Recuperar el format de revista mantenint el nivell de qualitat tant dels temes abordats com dels col·laboradors.


9. Suplement adolescents.
Elaborar un suplement adreçat a gent jove per apropar el diari a nous lectors i que contingui temes per a adolescents (música, cinema, internet, teatre, videojocs, excursionisme, còmic, manga, cultures del món, star system català, etc), temes educatius propers i reportatges diversos que puguin ser del seu interès. Incloure passatemps, mots encreuats i preguntes de cultura general sobre els Països Catalans (Trivial + Bocamoll). Aprofitar temes del diari, de Presència i de Punt de Festa. Fer arribar el suplement als instituts.


10. Productes culturals.
Generar i impulsar productes culturals: llibres, jocs (El Savi), una guia d’internet dels Països Catalans (cultura, mitjans de comunicació, restaurants, etc.).

  1. Estic d’acord amb tot menys amb un punt: el d’incloure pàgines en occità.

    Entenc que l’objectiu d’aquesta proposta és potenciar la llengua occitana mitjançant la premsa escrita. Des del meu punt de vista, l’única manera d’aconseguir això és creant un diari 100% en occità i distribuïr-lo per Occitània. Però, sincerament, no crec que això sigui una tasca d’El Punt, ni tampoc de cap mitjà de comunicació català. Ara bé, també m’agradaria deixar clar que el poble occità té tot el nostre suport, i més…

    Benvingudes totes les propostes.

  2. Crec que les aportacions que s’han fet pels simpatitzants son força adients, jo us proposo aquesta.

    Potenciar tot el possible el l’edició del diumenge fent una edició única per a tot el país i fer-lo atractiu per aquelles persones que aquest dia compren el PUNT i altre diari per a complementar les notícies, ja no els hi caldria fer-lo si es que ho fan pel motiu abans indicat.  Transformar l’edició del dilluns altre cop en edicions comarcals. Avui crec que l’edició del dilluns es transforma en general, almenys a Barcelona.

    Aquesta edició dominical pot ser interessant per als lectors que tant sols compren un diari a la setmana i ho fan el diumenge, si l’edició del PUNT es prou potent pot ser la compraran. Penseu que molta gent no te el costum de llegir premsa comarcal o la creuen de nivell inferior, fer una edició general i forta el diumenge pot canviar la prespectiva d’aquests potencial lector.

    Fer un diari poten el diumenge es l’única manera d’entrar amb força en zones que el diari comarcal de referència es un altre, diga-li Tarragona, Manresa i la possible edició del PUNT a Lleida.

    Son molts els motius per a potenciar l’edició del diumenge, valoreu-lo i veureu que si que val la pena.

  3. El color i el nombre de pàgines en realitat són irrellevants. Hi ha diaris com el Wall Street Journal que pràcticament no en tenen de color, tenen 28 pàgines i es venen molt. Lo important és el contingut, que ha de ser engrescador. A més, trobo el següent:
    – Presència: format revista és car i molts diaris ‘rics’ ho estan deixant (mireu el Què Fem i l’ES de La Vanguardia. L’aposta és que el suplement tingui el mateix format que el diari.
    – Suplement per a joves: no us enganyeu, els joves miren internet i el ‘suplement’ ha de ser aquí. Simplement, se’ls ha de referenciar cap al diari en paper per a que, quan vagin creixent, facin el canvi.
    – Opinió: si hi ha alguna cosa que m’agrada d’El Punt, són els seus opinadors tècnics i no coneguts: gent professional en el seu àmbit més que opinadors de tot.
    – Comunicació: em sembla bé la proposta de ràdios i televisions, però hi afegiria alguna acord amb Comunciació 21 per a potenciar aquest tipus d’informació, com el Guardian amb el seu MediaGuardian.
    – Local o nacional? Local i nacional! Em sembla bé la proposta d’una edició més genèrica al diumenge. De fet, és el que sempre he defensat: entre setmana informació local com a principal fet; i els caps de setmana, anàlisi general.
    Sobretot, El Punt ha de convèncer els lectors que no es perdran res amb ell.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!