Moltes de fredes i alguna de calenta, la setmana als mèdia

A Rac1 estaran contents, no només per la renovació de Toni Clapés —uns dies després de la de Jordi Basté—, sinó també perquè a Catalunya Ràdio hi ha hagut una vaga molt potent el dimarts d’aquesta setmana, i està prevista la segona part ni més ni menys que el dia de Sant Jordi, un dia molt important per al seguiment informatiu a peu de carrer. Amb aquestes mesures de pressió, els treballadors de la ràdio pública volen mostrar el seu malestar per les previsions de rebaixes de sous (i per la diferència de barem a aplicar entre sous alts i baixos) i per la possibilitat real de supressió de llocs de treball. Tant el personal de Catalunya Ràdio com el de TV3 estan en peu de guerra des que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) va aprovar els pressupostos provisionals.

Paral·lelament, aquesta setmana també hem sabut que el pressupost de l’ACN es rebaixarà en 600.000 euros, passant dels 2,4 milions del 2012 a 1,8 milions (un 25% menys).

En PREMSA s’ha revifat amb força el debat sobre el pagament per l’accés als continguts digitals. Així, a Espanya trobem moviments als dos principals diaris, El País i El Mundo, que ens vénen a anunciar murs de pagament per ben aviat [llegiu l’Editorial d’El País del dilluns].

Per la seva banda, The Guardian no ho veu així, i anuncia que segueix sense voler impalntar el pagament. Aquest diari britànic també ha estat notícia aquesta setmana amb el llançament de GuardianWitness, una nova aplicació que permetrà que els lectors puguin enviar vídeos, imatges i textos que es publicaran en aquest mitjà. Els periodistes podran utilitzar aquests continguts en les seves peces i es mostraran en una web creada expressament per a la seva difusió.

A l’altra banda de l’Atlàntic ens hem trobat amb l’atemptat amb dues bombes a la Marató de Boston. El BostonGlobe.com i altres diaris digitals han suprimit els murs de pagament per a informar el màxim possible sobre aquest fet, tal i com ja va fer el New York Times amb l’huracà Sandy.

A Espanya, Axel Springer ha tancat tres revistes: iCreate, Bookazines i Cómo Funciona?.

En PERIODISME segueixen les mogudes laborals. Després d’uns dies d’incertesa, la bona nova ve del Grupo Zeta, que no tancarà la seva rotativa de Parets. El 82% de la plantilla ha acceptat una nova oferta de l’empresa que inclou algunes “millores” respecte a l’anterior proposta d’ERO. I, si d’EROs parlem, en trobem un de nou al Diari de Vilanova i un altre a Intereconomía.

Pel què fa al camp de les bones notícies, hem sabut que la gent de BCNMediaLab han arribat a un acord de col·laboració amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya i inicien una nova etapa. Fins a finals d’any, organitzarà una sèrie d’esdeveniments amb el doble objectiu: donar visibilitat a diferents projectes periodístics i oferir coneixements pràctics dirigits a l’emprenedoria.

I, un dels meus periòdics preferits, la Revista Cambrils, ha arribat a l’edició 500 de la seva tercera època, que arrenca el 1971. També aquest any celebren el 60è aniversari. Un mensual en paper (i diari digital) molt i molt bo!

En TELEVISIÓ, la Lurdes Artigas d’El Punt Avui apuntava que “tres anys després de la implantació plena de la TDT, caldrà tornar a resintonitzar la majoria de canals, que canviaran de freqüència”. Aquests moviments són deguts al dividend digital, que té per finalitat deixar lliure espai per a la telefonia d’última generació, 4G. El govern espanyol ho aprovarà aviat i comportarà canvis de sintonització i supressió d’alguns canals. [Llegiu quins canals corren perill a VerTele!].

> Podeu llegir el resum de la setmana passada, aquí.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *