MARCÚS

(@marcroca)

5 d'abril de 2013
0 comentaris

Les retallades als mitjans públics i privats centren la setmana als mèdia

Els conflictes laborals a l’ACN, a Catalunya Ràdio i al grup editor d’El Periódico marquen una setmana on també hem tingut bones notícies com l’aniversari d’Euronews, l’èxit recaptatori d’un nou diari Holandès, el naixement de Facebook Home i la potenciació del servei d’emmagatzematge al núvol d’Amazon.

La ‘dràstica’ retallada pressupostària a l’ACN continua generant notícies, i la cosa no sembla que vagi per curt. Els treballadors de l’Agència han decidit convocar dos dies de vaga, el 8 i el 10 d’abril. A més, hi havia previst per ahir dijous una mesura de protesta consistent en no incloure talls de veu, ni vídeo ni fotografies, però es va desestimar després de rebre un toc d’atenció de la direcció, titllat d’amenaça per molts dels afectats (podeu seguir el tema a Twitter amb l’etiqueta #totssomacn). El personal afectat exigeix a la direcció que obri ‘immediatament’ una taula de negociació amb el comitè d’empresa per estudiar ‘mesures alternatives” que evitin l’acomiadament de treballadors.

L’altra font de conflicte als mitjans públics de Catalunya es va aixecar el dimecres, quan la direcció de Catalunya Ràdio va enviar un comunicat per mail a una trentena de corresponsals ‘freelance’ del territori anunciant-los que a partir de l’1 de maig es prescindirà dels seus serveis, i es passarà a oferir la informació mitjançant recursos propis i obrint nous centres territorials (aquesta notícia també ha aixecat polseguera a les xarxes socials). La ràdio pública segueix la línia marcada per TV3, que va anunciar a principi de març que prescindia de les corresponsalies de TV3 a Catalunya Nord, Terres de l’Ebre i el Pirineu. La reacció del Comitè d’empresa no es va fer esperar. Per tal de suavitzar les retallades als mitjans públics de Catalunya, ERC ha proposat reduir el pressupost del CAC, de més de 8 milions d’euros, i reconduir-lo cap a la CCMA.

Per la seva banda, el canal de notícies Euronews està d’aniversari, enguany compleix 20 anys d’existència. Va néixer el 1993 com una alternativa europea al canal estatunidenc CNN. En aquestes dues dècades ha passat dels cinc idiomes fundadors (anglès, francès, espanyol, italià i alemany), als dotze actuals. Rere aquesta iniciativa hi ha France Télévisions (França), Rai (Itàlia), RTR (Rússia), TRT (Turquia) i SRG SSR (Suïssa). TVE va deixar de donar-hi suport el 2008 degut a les reduccions pressupostàries.

Quant a la premsa, continua la guerra entre editors de diaris europeus i Google. La qüestió a resoldre és: el cercador de Silicon Valley ha de pagar pel contingut que utilitza per a Google News? Els editors creuen que si. Els últims a demanar-ho han estat els portuguesos. També el ministre d’Indústria espanyol, José Manuel Soria, ha manifestat que el Govern espanyol vol negociar un acord similar al què van arribar França i el gegant d’Internet, mitjançant el qual Google va acordar pagar 60 milions d’euros a la premsa francesa per la publicació dels seus continguts, diners que caldrà dedicar a modernitzar la premsa del país veí. L’acord és semblant al que es va arribar amb els editors de premsa a Bèlgica. També Alemanya va litigar contra el gegant informàtic i va guanyar.

En models de negoci, segueix el degoteig de diaris que tanquen l’aixeta al gratis total a Internet. Ara ha estat el torn del tabloide propietat de Rupert Murdoch The Sun i del Daily Telegraph, que ho va anunciar uns dies abans.

Amb tot, és molt més sorprenent —i, positiva— la notícia del nou digital que ha nascut a Holanda després d’aconseguir 15.000 subscriptors en un setmana, cosa que li permetrà viure sense el llast de la publicitat. Es tracta de ‘De Correspondent’ un nou mitjà que segueix les passes del model implantat per Vilaweb (actualment, amb 2.300 subscriptors, i amb l’objectiu d’arribar als 5.000). ‘De Correspondent’ es tracta d’una nova iniciativa de periodistes provinents de mitjans tradicionals.

A casa nostra, l’edició digital de La Vanguardia ha llançat un canal dedicat al món casteller, mentre que El Periódico aposta per la música en directa, proporcionant als seus lectors la possibilitat d’assistir ‘a uns acústics molt exclusius’.

Quant a conflictes laborals, aquesta setmana també hem sabut que tots els treballadors d’Edicions Primera Plana (El Periódico) faran vaga els dies 10 i 11 per protestar contra el tancament de la rotativa del grup i l’acomiadament de 102 treballadors.

Pel què fa a ginys i Internet, finalment hem sabut que el què es protava entre mans Mark Zuckerberg no era un mòbil ni un sistema operatiu nou de Facebook. Es tractava de Facebook Home, una mena d’aplicació d’aplicacions socials per a qualsevol tipus de telèfon intel·ligent. Aquesta app es podrà descarregar de la Play Store de Google a partir del 12 d’abril i només als EUA. Alguns mòbils d’Android ja la portaran de sèrie.

L’anunci del tancament de Google Reader segueix portant conseqüències. Qui n’ha sortit directament beneficiat ha estat Feedly, que en dues setmanes ha guanyat tres milions d’usuaris. Aviat està dit. Altres proveïdors de serveis estan prenent posicions en aquest nou escenari. Flipboard llança noves funcionalitats, Digg s’està preparant per fer el gran salt amb un nou lector de RSS i Pocket es decanta per donar servei directament als mitjans.

Yahoo i Amazon es posicionen en el camp de l’emmagatzematge al núvol. Yahoo!, després de saber-se que havia comprat Summly, una eina per a resumir notícies als mòbils, va anunciar que integrava el seu servei de correu electrònic amb l’important servei d’emmagatzematge al núvol Dropbox. Per la seva banda, Amazon busca competir amb Dropbox i Google Drive potenciant el seu propi servei, anomenat Cloud Drive.

I, finalment, no està de més recordar que cada vegada es venen menys ordinadors i més dispositius mòbils, sobretot tauletes tàctils. Així es desprèn de les prediccions de la consultora Gartner que s’han fet públiques aquest setmana.

Resum de la setmana del 30/03/13 al 05/04/13.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!