la dona del pescador

marc teixidor | l'escala | l'empordà

22 de març de 2007
4 comentaris

Diuen que el 27 de maig hi ha eleccions? (II)

Si a l’anterior escrit parlava de l’allunyament de ciutadà de la política, avui exposaré un altre factor que em fa témer que la participació en les properes Municipals no sigui per tirar coets, ni petards: la consecutivitat d’eleccions o cites amb les urnes.
Durant el cicle electoral present, si partim de les Municipals del 2003, haurem estat cridats a votar 7 vegades: Municipals 03, Autonòmiques 03, Generals 04, Europees 04, els dos referèndums (Constitució Europea i Estatut d’autonomia), Autonòmiques 06 i les properes Municipals 07. No està malament per una jove democràcia, però la tònica participativa és descendent. A les darreres eleccions Autonòmiques la participació va ser del 50%. A les anteriors Municipals del 62% (fem números rodons).
Vosaltres em direu que a les eleccions municipals la gent, com que ens "toca" més de prop va més a votar. A les eleccions que hi ha un tant parcent més elevat de participació són a les Generals, que ens "toca" de més lluny.
A l’Escala, i no voldria fer-me pesat amb més numerets, el diferencial de participació entre un elecció autonòmica i una municipal ha passat de 11% que hi va haver entre les eleccions municipals del 91 i les autonòmiques del 92, al 5% dels comicisdel 99, fins arribar al 3% entre les autonòmiques i municipals del 2003. Per tant el 50% de participació a les darreres eleccions autonòmiques no em fa ser gaire optimista, però espero equivocar-me.
Per altre banda la consecutivitat d’eleccions és un parany, doncs té com a resultat una abstenció més elevada propiciada per múltiples factors, entre ells: falta d’emoció alhora d’anar a votar, i no es conya, o reaccions com "una altre vegada? igualment faran el què voldran…" són més habituals quan hi han tantes votacions seguides.
Per altre banda quan hi ha simultaneïtat d’eleccions, lògicament, la participació puja. Això es veu si agafeu els darrers percentatges de participació dels dos últims comicis al parlament europeu: el 99 la participació va ser del 60% a les del 04 va ser d’un irrisori 35%. Les primeres coincidien amb les eleccions municipals.
Per molta part de la població les Autonòmiques i les Municipals, i no parlem de les Europees, són eleccions de "segona", mentre que a les generals és on teòricament es fa la política de veritat. Els percentatges de participació tenen més similitud entre "les eleccions de casa" que no pas amb les de Madrid, per desgràcia. Les darreres Generals la participació va arribar al 72%. Per tant o ens conscienciem que des dels ajuntaments es fa política de veritat o preguem perquè Zapatero convoqui eleccions anticipades el 27 de maig.
Com que tot sembla indicar que les nostres pregaries no seran escoltades, la feina dels partits polítics es crear un ambient propici aquests propers dos mesos per intentar moure la màxima gent possible cap a les urnes. Com? Creant un clima de confrontació electoral net, explicatiu, amb propostes de futur que engresquin als electors, definint el model de poble, de consistori i d’alcalde que es vol. Explicant que des de l’ajuntament es disposa de suficient autonomia per condicionar i millorar el benestar de les persones i del col.lectiu. En resum, crear un ambient propici per anar a votar, però d’això ja en parlaré en el proper escrit.

  1. i dic jo que si dieu que el motiu principal de tanta abstenció és que hi hagi tantes cites a les urnes tan seguides, per que no ho solucionem fent que les eleccions siguin passi el que passi, el 29 de febrer. Aquell dia es vota tot. Per nassos serà cada quatre anys i hi anirem amb unes ganes tremendes, quatre anys d’abstinència. molt més barat, ja que dins els pressupostos, només hi haurà una campanya que ho englobarà tot. I segurament el nivell de crispació, es traslladaria a només tres o quatre mesos cada quatre anys.

    No ho sé… digo yo…

  2. A veure si el sistema electoral s’ho plantegés això de convocatòries tant consecutives i aquest desencant en la participació!!!!   
    Deien que la democràcia és el millor dels pitjors sistemes….i sembla que la gent ja no la considera ni creu en el sistema.

    apali dw

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!