la dona del pescador

marc teixidor | l'escala | l'empordà

19 de març de 2007
0 comentaris

Diuen que el 27 de maig hi ha eleccions? (I)

Doncs es veu que sí, i tot sembla indicar que a votar hi aniran quatre gats. Hi ha uns quants factors estructurals que m’ho fan pensar: l’allunyament del ciutadà de la política, 6 eleccions consecutives en poc més de 3 anys i un clima polític més aviat plàcid.

l’Allunyament del ciutadà de la política és una d’aquelles premisses adjacents a la percepció, poc certa, d’homogeneïtzació ideològica dels partits polítics i a la falta de mecanismes d’interactuació entre el polític i els seus representats.

Si fem l’esforç de positivitzar la situació actual ens trobarem amb tres instruments que poden minimitzar l’efecte d’aquesta variable: Internet, la Participació Ciutadana i la comunicació. La participació ciutadana té una càrrega ideològica molt important personificada en el ciutadà en tant que responsable de la presa de decisions transcendentals com les inversions a realitzar durant l’exercici pressupostari. El component ideològic és clar, doncs significa retornar al ciutadà el capítol d’inversions d’un pressupost municipal. A més la majoria d’experiències d’aquest tipus s’han portat a terme en municipis governats per partits d’esquerres.

Si bé hi han altres factors decisius com el tractament que reben els Serveis Socials, l’Urbanisme, l’Educació massa sovint no som capaços de copsar les diferències materials entre una opció o altre. És aquí on els partits han de fer l’esforç comunicatiu per reflexar de forma clara les bondats de la seva opció creant un missatge de contrast potent, senzill de processar i que permeti al ciutadà diferenciar amb relativa facilitat entre A i B. Una comunicació clara i directe facilitaria també una reducció de la distància que separa la classe política de la societat civil.

Pel que fa a la interactivitat, aquestes eleccions municipals significaran la posada en escena de blocs i webs que buscaran el contacte directe amb el votant, i obriran així un nou canal de comunicació fins ara desconegut, Internet. Si bé aquest dificilment serà decisiu en aquestes eleccions incorpora un tret diferencial al meu entendre molt important: són els mateixos electors que van a buscar la informació política al lloc que més els hi plau, per tant s’exposen voluntàriament a un missatge o programa determinat. Són persones interessades, amb més o menys grau, en política i internet els hi facilita l’adquisició d’informació més el.laborada i complexa que no pas els anuncis televisius o falques radiofòniques, i el valor afegit d’avaluar les diferents opcions des d’on i quan es vulgui.

Internet hauria de ser una eina que facilités el retorn de la política al ciutadà en tant que permet esmenar les opinions dels polítics mitjançant comentaris, cosa que no es pot fer als mitjans tradicionals, o participar des de casa en la definició del programa d’un determinat partit o candidat. En definitiva participar en política. Tres exemples a l’Escala són: el bloc de l’Estanis, el bloc de Josep Mº Guinart o el Políticament Correcte. Particularment aquest darrer està fent una enquesta per conèixer entre altres coses la intenció de vot dels escalencs utilitzant dues preguntes interessants, sobretot la primera: qui partit creus que guanyarà? i quin partit votaries si fossin avui les eleccions?. Tot i que el nombre de vots és reduït (35 vots) l’enquesta marca dues tendències, l’etapa Guinart està esgotada i el PSC sembla ara per ara el partit més ben valorat per part dels internautes escalencs. Llàstima que a l’enquesta li manqui una pregunta que hauria estat clau per verificar aquesta hipòtesi: A qui vas votar a les eleccions municipals del 2003? Així podríem saber amb més exactitud si els e-escalencs realment valoren més al PSC o si la majoria d’internautes són votants d’aquest partit.

Gairebé un mes sense escriure. Ja era hora de tornar-hi, seguir cosint i deixar la xerxa a punt per anar en mar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!