la dona del pescador

marc teixidor | l'escala | l'empordà

19 de desembre de 2007
10 comentaris

De què ens serveix ser gironins?

Prenc d’Odalric aquest mapa que mostra molt gràficament la inversió pública en infraestructures (autovies gratuïtes, en aquest cas) a Madrid i Barcelona els darrers 20 anys. És evident que la capital de l’Estat en surt molt més beneficiada. Per tant és normal que brotin a Catalunya paraules o sentiments com "desafecció". De què ens serveix als catalans ser espanyols, si el model de desenvolupament radial és el que s’utilitza per definir les inversions en carreteres, aeroports o ferrocarrilsi defineix el mapa empresarial, institucional i fiscal?

Doncs bé, una cosa similar ens pot passar als gironins: De què ens serveix als de comarques ser gironins?
Girona ciutat ha fet i està fent un salt qualitatiu molt important en equipaments (culturals, lúdics, esportius…), en Sanitat (Sta. Caterina, nou Trueta…), en infraestructures (variant, aeroport, TAV…) i així un llarg etcètera que ens permet als gironins accedir a uns serveis que abans no tenim tant a l’abast.

Però no tot són flors i violes o dades optimistes. Ahir Diari de Girona publicava que “3 de les 5 comarques amb menor accés a banda ampla es troben a la demarcació de Girona”. Aquestes són l’Alt Empordà, la Garrotxa i el Ripollès. Les dades són les següents i es refereixen al % del territori que té accés a banda ampla :

  • Alt Empordà : 83%
  • La Garrotxa : 82%
  • El Ripollès: 87%

A la mateixa divisió, tercera regional, hi juguen el Pallars Sobirà (Lleida) i el Priorat (Tarragona). Tota la resta de comarques catalanes tenen una extensió de la banda ampla superior al 90%.

A les comarques gironines podriem tenir un problema: la consolidació d’un sistema radial que pivota al voltant de Girona ciutat i n’hem de ser conscients. N’hem de ser conscients per tal que la resta del territori gironí no acabi essent un parc temàtic de cartró pedra. Hem de ser capaços de crear un model de desenvolupament en xarxa que cohesioni el territori i prepari totes les comarques gironines per fer front a un futur extremadament competitiu.


Tenim ciutats i viles amb molta projecció. Viles i ciutats que poden veure’s abocades a jugar un paper residual quan podrien ser vertaders motors dinamitzadors del territori.

De què ens serveix ser gironins si no tenim ADSL?

  1. Tothom en té, i només les notem quan se’ns inflamen i/o irriten. I si et donen molt pel cul, vas al metge cop de visturí i avall. Pots continuar fent la vida amb tota tranquil·litat.
    Doncs tots som Gironins i només ho notem quan ens arriben els pressupostos.
    Si com apunta en Pau, això és culpa del Conseller Nadal, agafem un bisturí i punto.

    Com apunta en Loquillo: Para qué discutir si puedes pelear?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!