la dona del pescador

marc teixidor | l'escala | l'empordà

11 d'agost de 2007
3 comentaris

Antxon Garrogerrikabeitia

Pels amants de les campanyes electorals en general, en particular de les campanyes americanes i en concret de la cursa que ja ha començat cap a la Casa Blanca i que tindrà el seu dia D el 4 de novembre del 2008, l’Antxon es convertirà en un referent.

Un Vasco en Nashville és el bloc de l’Antxon des del qual segueix a diari l’evolució de la campanya a les eleccions primàries Demòcrates i Republicanes.

Els dos partits hegemònics escullen cadascun un candidat, que competiran per ocupar per un període de 4 anys el despatx oval, mitjançant el sistema conegut com eleccions primàries. És a dir els propis membres de cada partit voten per el candidat propi que consideren més oportú per representar-los en el duel final.

Actualment ens trobem immersos en la campanya de les primàries americanes. Per part del Partit Demòcrata competeixen entre si 8 precandidats, dels quals destaquen Hilary Clinton, Barack Obama i John Edwards, i per l’altre bàndol actualment en trobem 10 en campanya, els més ben posicionats Mitt Romney, Rudy Giluinani i John McCain.

Posats en antecedents i per si no m’he explicat bé és com si al nostre país els membres dels partits polítics escollissin mitjançant unes eleccions internes als seus candidats a la presidència del govern. Això és el que fan els americans.

El període electoral en el que ens trobem immersos és especialment interessant. Els precandidats del mateixos partits rivalitzen entre ells per ser el candidat a president dels Estats Units. Acostumats com estem a la fèrria disciplina dels partits de l’Estat Espanyol on les divergències són moltes vegades motiu de renúncies induïdes o d’estigmatitzacions polítiques irreversibles, les Primàries americanes són un bocanada d’aire fresc on pots trobar un candidat Republicà que aposta pel retorn immediat de les tropes americanes d’iraq o un de Demòcrata que defensa una intervenció militar al Pakistan.

Ja tindrem temps de desgranar candidats i estratègies electorals, especialment la campanya que porten a terme a la xarxa John Edwards i Ron Paul, però avui era hora de fer quatre traces (molt grosses, immenses) dels mecanismes d’elecció dels candidats i de presentar el basc de Nashville.

Hola Antxon!

  1. Tinc la sort de conèixer personalment l’autor d’aquest bloc des de ja fa temps i sense cap mena de dubte us el recomano. És el millor bloc en castellà que conec de la política als EEUU i està fet per més que un expert en la matèria. Entreu-hi, disfrutareu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!