Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Un eclipsi de Sol minúscul

Un estrany eclipsi de Sol serà visible el matí de diumenge 3 de novembre. Aquest tipus de fenomen celeste, anomenat eclipsi de Sol hídrid o mixt serà primerament anular per a continuar després com a total.

La Lluna, en el seu camí pel cel, tapa, de tant en tant, el Sol. Però, a causa de la seua òrbita el·líptica, pot ocòrrer que aquell moment el nostre satèl·lit es trobe en el seu punt més allunyat de la Terra i, per tant, amb un diàmetre aparent menor no serà capaç de cobrir tot el disc del Sol, deixant un anell de llum solar al seu voltant. Tindrem aleshores un eclipsi anular de Sol, tal com el que s’observà entre Nules i Elx el 3 d’octubre de 2005.

En general, però, la Lluna estarà, prou pròxima a la Terra per cobrir de sobra el disc solar i, per tant l’eclipsi solar serà total. A diferència del tipus anterior, en el moment de la totalitat es farà completament de nit. Que passa quan la Lluna es troba en una part de la l’òrbita en que no passa una cosa ni l’altra, ni massa lluny, ni massa prop? Una petita variació de distància Terra-Lluna farà que es canvie d’un tipus d’eclipsi a l’altre al llarg de la línia de totalitat. La mateixa esfericitat de la Terra, amb les vores més allunyades de la Lluna que la part central, serà suficient per produir un d’aquests eclipsis hídrids.

Això és precisament el que passarà diumenge. L’ombra de la Lluna començarà a recòrrer la superfície terrestre a l’Atlàntic Nord, a uns 1000 km de la costa de Florida. Des d’aquest punt s’observarà un eclipsi anular de només 4 segons de durada i amb una amplada de l’ombra lunar de només 4 km.

Tanmateix mentre la Lluna es mou en la seua òrbita i la Terra gira, la distància Terra-Lluna s’escurçarà una mica i l’eclipsi es convertirà en total.

El punt on l’eclipsi serà màxim es produirà a l’Atlàntic a les 12:47:36 UT (temps universal), aproximadament a 330 quilòmetres al sud-oest de Libèria. La durada de la totalitat en aquest punt serà d’1 minut i 39 segons, però la línia de la totalitat continuarà ben estreta amb només 57 quilòmetres d’amplada.

Finalment la línia de totalitat s’endinsa en Àfrica per la Reserva Wonga Wongue al Gabon a les 13:51 UT. En aquest moment la durada de la totalitat serà d’1 minut i 7 segons.

 
L’eclipsi travessarà tota l’Àfrica central, passant pel Congo i Kènia, on arribarà el llac Turkana. Finalment l’ombra de la Lluna deixarà la superfície de la Terra en Somàlia.

L’eclipsi, per tant, no passarà prop de nosaltres. Només el podrem veure com a parcial i serà ben poca cosa. A la nostra latitud, la Lluna no arribarà a cobrir ni un 5% del disc solar al sud del país. Serà ben poc, és veritat, però interessant de veure.

Unes animacions de l’eclipse per a cadascuna de les nostres principals ciutats poden veure’s a continuació des del portal dels eclipsis de l’Oficina de l’Almanac Nàutic britànic. En la taula les hores estan posades en la nostra hora local. Tanmateix teniu en compte que en les animacions el temps està en temps universal (UT), és  a dir, que, caldrà sumar una hora per a tindre la nostra hora local.

Població Eclipsi  primer contacte màxim eclipsi últim contacte %fosc 
Animació(UT)
Alacant 13:06:15 13:45:07 14:23:26 3,31 Alacant-anim
Barcelona 13:27:17 13:48:59 14:10:28 0,60 Barcelona-anim
Palma 13:21:35 13:51:50 14:21:33 1,59 Palma-anim
València 13:10:04 13:44:27 14:18:25 2,32 València-anim

Com podeu observar, la part del disc solar coberta per la Lluna és insignificant i, per això mateix, no obrirà grans titulars dels mitjans de comunicació europeus. Tanmateix les característiques de l’eclipsi, anular i total a la vegada, i la bellesa del fenomen s’ho valen per dedicar-li uns minuts d’observació al voltant de l’hora del dinar del diumenge.

Recordeu que cal observar l’eclipsi de manera segura. En un eclipsi de Sol la llum solar disminueix però pot encegar-nos si el mirem directament. Per això no s’ha de mirar mai directament al Sol. No hem d’utilitzar tampoc telescopis ni prismàtics sense protecció. Aquests aparells són lupes sofisticades que recullen molta llum i la concentren en un punt. Si mireu amb ells el Sol, la retina del vostre ull es cremarà en menys d’un segon. I la lesió és irreversible.

La previsió metereològica no és gens favorable en Àfrica Central. Es preveu que per el camí que seguesca la línia de totalitat estarà tot ple de núvols. De tota manera diversos equips s’han desplaçat als indrets que semblen més favorables per enregistrar l’eclipsi i emetre’l per a tot el món.

L’eclipsi es podrà seguir en directe des de:

Si teniu temps i diners podeu també contractar un viatge privat per seguir l’eclipsi des de l’aire. Això si, haureu d’anar a les Bermudes per sortir.

Animació: Eclipsi solar anular-total del 3 de novembre de 2013 de Michael Zeiler en Vimeo. Temps en temps universal (UT). Hora local = UT+1

Imatge: Simulació del màxim de l’eclipsi observat des d’Elx, el Baix Vinalopó. Stellarium.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sistema solar per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent