Però aquestes activitats científiques i de turisme astronòmic poden estar en perill si a l’extensió de l´enllumenat públic i a la introducció dels leds blancs no s’hi posa límit. Els ajuntaments englobats al terme Javaltúria volen preservar aquest cel nocturn que els duu beneficis i, per donar visibilitat a la zona, estudien presentar una Iniciativa Starlight, promoguda per la Unesco, en defensa dels cels estrellats com a dret cultural, científic i mediambiental.
En aquest context, l’Ajuntament d’Alpuente organitzà fa uns dies unes jornades sobre turisme astronòmic i enllumenat exterior sostenible, on hi confirmàrem, amb les nostres mesures, l’excepcionalitat del cel nocturn d’aquestes comarques interiors. Susana Malón, auditora en eficiència energètica, ens mostrà que enllumenar sense contaminar és més barat i més sostenible; mentre que Joan Manel Bullón, agent ambiental i astrònom, féu notar com de fàcil és netejar el cel de llums contaminants.
Mariano Moles, directori del Cefca, afirmà: «Volem que vinga gent a les nostres comarques i, per això, calen iniciatives innovadores. Javaltúria va en aquest camí i, per això, cal protegir el nostre bé més preciós, el cel nocturn. Ens hi juguem molt. Per tant, cal conscienciar els responsables polítics i la ciutadania en general».
I després d’haver observat el cometa C/2011 L4 Panstarrs, en tornar, el gran fong lluminós groguenc de València en l’horitzó sud ens marcava el camí.
Enric Marco i Angel Morales Rubio
Grup de Treball de Contaminació Lumínica de la Universitat de València.
Turisme astronòmic, Levante EMV, 30 març 2013
Foto: Tot esperant veure el cometa C/2011 L4 Panstarrs al cel d’Alpont. MG.