Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Torna la primavera

Avui, dia 20 de març a les 17:57 hora local, el Sol, que ha anat augmentant l’altura al cel des del solstici d’hivern passat, creuarà l’equador celeste. Serà el moment de l’equinocci de primavera. Una  jornada que tindrà la mateixa durada del dia i de la nit a tot el planeta Terra. La primavera començarà a l’hemisferi nord mentre que a l’hemisferi sud començarà la tardor.

Però que causa les estacions? Per què fa més calor a l’estiu que a l’hivern? He llegit massa vegades que la causa de les estacions astronòmiques és la variació de la distància del Sol a la Terra però això és totalment fals.

Com s’explica al vídeo del Kurdistan Planetarium la causa última de les diferents estacions és la inclinació de l’eix de la Terra respecte a l’eix del moviment de translació de la Terra al voltant del Sol, que és d’un 23,5º.

Com el vídeo es molt didàctic us el recomane. A més a més us pose la traducció lliure al català.

Eix de la Terra:

L’eix de la Terra és una línea imaginària al voltant de la qual la Terra rota. Uneix els dos pols. L’eix i la Terra estan inclinats un angle de 23,5º durant una revolució al voltant del Sol. La inclinació de l’eix té efectes en la iluminació solar directa incidint en diferents llocs en les diferents estacions. Això produeix variacions en la durada dels dies, nits i estacions.

Relació entre la localització del sol al zenit i les estacions

De manera semblant, la revolució de la Terra i la inclinació de l’eix donen com a resultat diferents angles del Sol durant diferent períodes. Quan el Sol es troba directament sobre el cap anomenem això com Sol al zenit. En aquell moment la superfície de la Terra i el Sol a migdia formen un angle de 90º. Diferents localitzacions a la Terra amb el Sol al zenit tenen com a resultat variacions de la quantitat total de radiació solar rebuda en diferents àrees i a diferents períodes.

Equinocci de Primavera
21 o 22 de març

El Sol en el zenit es troba sobre l’equador terrestre. L’equador rep la quantitat més gran de radiació solar. En aquest moment l’hemisferi nord es troba en l’equinocci de primavera mentre que a l’hemisferi sud es troba en l’equinocci de tardor. L’angle del Sol minva cap als pols. En aquest dia els dos hemisferis reben na quantitat similar de radiació solar i la llargària del dia i la nit és la mateixa a tots els indrets de la Terra. Després d’aquest dia és primavera en l’hemisferi nord en que el dia és més llarg que la nit. En l’hemisferi sud comença la tardor on el dia és més curt que la nit.

 

Solstici d’estiu
21 o 22 de juny

El sol al zenit es veu sobre el tròpic de Càncer. Aquest punt rep la quantitat més gran de radiació solar. En aquest moment l’hemisferi nord està en el solstici d’estiu mentre que l’hemisferi sud està en el solstici d’hivern. L’angle del Sol minva a mesura ens acostem als pols. En aquest dia la durada del dia en l’hemisferi nord és el més llarg de l’any mentre que en l’hemisferi sud és el més curt de l’any. A més a més hi ha un dia de 24 hores de llum en el Cercle Polar Àrtic i 24 hores
de foscor en el Cercle Polar Antàrtic.

Equinocci de tardor
22 o 23 de setembre

El 22 o 23 de setembre el Sol al zenit es troba altra vegada sobre l’equador. L’equador rep la quantitat més gran de radiació solar. Aquest dia l’hemisferi nord està en l’equinocci de tardor mentre que l’hemisferi sud està en l’equinocci de primavera. L’angle del Sol minva cap als pols. En aquest dia els dos hemisferis reben una quantitat similar de radiació solar i la llargària del dia i la nit és la mateixa a tots els indrets de la Terra. A partir d’aquest dia és tardor en l’hemisferi nord en que el dia és més curt que la nit i primavera en l’hemisferi sud on el dia és més llarg que la nit.

Solstici d’hivern
21 o 22 de desembre

El 21 o 22 de desembre el Sol al zenit es veu al tròpic de Capricorni. Rep la quantitat més gran de radiació solar. En aquest dia l’hemisferi nord està en el solstici d’hivern mentre que l’hemisferi sud està en el solstici d’estiu. L’angle del Sol minva cap als pols. Aquest dia la llargària del dia en l’hemisferi nord és el més curt de l’any mentre que en l’hemisferi sud és el més llarg de l’any. Hi ha 24 hores de foscor en el cercle polar àrtic i 24 hores de llum de dia en el cercle polar antàrtic.

Imatge. Captura imatge vídeo. Kurdistan Planetarium.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sistema solar per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent