Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Tal com s’havia previst

Com ja he dit algunes vegades en aquest bloc, el Sol no es comporta com toca.

Després d’acabar el cicle solar passat (número 23, en la nomenclatura solar) durant el 2007 i arribar al mínim d’activitat, sembla com si el Sol s’hagués quedat com adormit. Fa uns dos anys que les taques no apareixen. Només, de mes en mes, se’ns presenta una taca ben efímera, de les que duren 1 o 2 dies.

La setmana passada, en el congrés de física solar de Palma, es parlà d’aquest Mínim d’Activitat anòmal. Deien alguns que com que el camp magnètic de les taques va a la baixa, allà pel 2015, ens quedem sense elles.

Tanmateix els heliosismòlegs, estudiosos dels sismes solars, ens tranquil·litzaren. Les vibracions observades a la nostra estrella van tornant al nivell que haurien de tindre.
I van fer una predicció. El dilluns 21 de setembre apareixeria un grup de taques important.

Les oscil·lacions del gas solar es propaguen per tot el Sol, tal com fan els sismes terrestres. I com ells donen també informació de l’interior del cos per on viatgen, en aquest cas el Sol. Però, amb una tècnica anomenada FarSide som capaços “d’observar” el que passa a la cara oposada del Sol, la que no podem veure des d’ací ja que la forma de les vibracions solars queda afectada per la presència d’una “pertorbació” a l’altra banda del Sol.

Doncs sembla que el Sol s’ha despertat. El grup de taques va aparéixer quan tocava, el dilluns, a l’hemisferi sud, cap al sud-est i està evolucionant.
I per les seues característiques pertanyen al nou cicle 24.

I internet bull de missatge d’alegria i emoció entre els físics solars després de mesos i mesos de sequera de taques…

Podem veure el grup de taques a les imatges de la sonda SOHO que està observant contínuament el Sol. I a més ha aparegut un altre grup a l’hemisferi nord.

La llàstima és que pel País Valencià no para de ploure i no podré veure-ho en persona.
Si que em sap greu…

Imatge: Imatge MDI del Sol el 23 de setembre 2009. SOHO és un projecte de cooperació internacional entre ESA i NASA.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El Sol per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent