Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 21 de juny de 2010

Sense notar-ho, entrem a l’estiu

Avui a les 13h 28 min. començarà l’estiu. Les pluges de la primavera i el mal oratge dels últims mesos no ens han permés fer-nos a la idea que anàvem de cap a l’estació de la màxima insolació. I avui, a migdia solar, a les 14:03 min. hora oficial, el Sol assolirà la seua altura màxima al cel. A la latitud de la Safor la nostra estrella es situarà a uns 74º d’altura i produïrà en els objectes l’ombra més curta de l’any.

La calor es farà intensa i aquests dies tindrem la màxima insolació solar. Compte amb el Sol i utilitzeu les cremes de protecció quan estigueu a l’aire lliure.

Farà calor les pròximes setmanes perquè el Sol es troba alt i els seus rajos venen molt verticals a les hores centrals del dia.

I quina és la causa que en l’hivern faça fred? En aquest cas el Sol sempre està molt baix, prop de l’horitzó, i els seus rajos venen molt inclinats i, per a la mateixa energia, il·luminen una superfície més gran.

Les estacions, com es pot veure al vídeo, són causades per la inclinació de l’eix de rotació de la Terra. La conservació de la inclinació al llarg de la seua òrbita al voltant del Sol fa que en certes zones els rajos de sol caiguen més verticals sobre l’hemisferi nord (estiu a l’hemisferi nord), verticals sobre l’equador terrestre (primavera i tardor) o verticals sobre l’hemisferi sud (hivern a l’hemisferi nord).

Malgrat aquesta explicació senzilla, hi ha qui encara creu que les estacions són produïdes per la variació de la distància de la Terra al Sol. Alguna gent pensa que quan el Sol està més prop fa més calor i tenim l’estiu i quan està més lluny és l’hivern. Els qui pensen això no s’adonen que aquest argument és fals només sabent que a l’hemisferi sud les estacions són sempre les contràries a les de l’hemisferi sud.

És veritat que l’òrbita terrestre és el·líptica i per això mateix hi ha un punt en que la distància Terra-Sol és mínima (periheli) i altre en que és màxima (afeli). Però aquesta diferència de distàncies és molt petita ja que l’òrbita és pràcticament una circunferència.

Més curiós és que el dia del periheli ocorre cap al 3 de gener i el de l’afeli el 4 de juliol. Així resulta que el dia del solstici d’estiu està molt prop del dia de l’afeli. L’estiu comença a l’hemisferi nord quan el Sol està més lluny!

A l’hemisferi sud el solstici d’estiu ocorre el 21 de desembre. Prop d’aquest dia la Terra passa pel seu punt més pròxim a la Terra, el periheli. L’estiu i la proximitat del Sol si que causeu un efecte afegit amb la consequència d’una estació més càlida que la de l’hemisferi nord.

Gràfic: Les estacions, el periheli i l’afeli. De la web d’Adam Witney.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sistema solar per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent