Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 12 de juny de 2014

Operació Lluna

http://www.youtube.com/watch?v=PkaqFRM4sXI

Opération Lune (Operació Lluna) i en anglès Dark Side of the Moon (El costat fosc de la Lluna) és un fals documental o documental-ficció del canal televisiu francès Arte France, rodat l’any 2002, amb una duració de 52 minuts i dirigit pel director francotunisià William Karel. En el documental s’especula amb la possibilitat que l’arribada de l’home a la Lluna per part de l’Apollo 11 fos un engany monumental encarregat pel llavors president Richard Nixon, i que les imatges del succés van ser rodades en un estudi per Stanley Kubrick, qui llavors estava rodant també 2001: una odissea de l’espai.Aquest programa de televisió és recordat contínuament per molts amants de les conspiracions per afirmar que mai cap esser humà va arribar a la Lluna. Tanmateix si es mira atentament el documental i se sap una mica d’història, de cinema i es té una mica de sentit comú, t’adones ràpidament que t’estan prenent el pel. Per exemple, apareix un personatge de nom Ambroise Chapel i un George Kaplan que, per poc que conegues la filmografia de Hitchcock, t’adones ràpidament que el documental està jugant amb tu.Per això resulta xocant que, encara ara, després de 12 anys de l’estrena del film hi haja persones que asseguren que aquest és la prova definitiva de la falsedat de l’arribada a la Lluna.

L’origen dels falsos documentals cal buscar-los en el programa de la BBC Panorama que allà per 1957 emeté per televisió Panorama Swiss Spaghetti Harvest, una “investigació” en la que s’assegurava haver trobat un arbre a Suïssa d’on creixien els espaguetis. Normalment ho sol fer una cadena de TV sèria o un programa científic o d’investigació de reconegut prestigi que com a divertiment fan un programa de broma. D’ahí el nom Mockdocumentary (per fer broma) que també reben aquest tipus de programes.

I per què aquests programes ens sorprenen? Cada genere cinematogràfic signa una mena de contracte amb l’espectador. S’han de respectar les regles del joc. En un western no pots esperar que isquen cantant o en un drama no es poden fer bromes.

En el documental Operació Lluna es demostra com es pot construir artificialment un discurs que és fals i com de convincent pot arribar a ser. Si el mireu atentament veureu com Jordi Évole s’hi va basar per fer el fals documental Operación Palace, d’on copiava fins i tot el nom.

L’arribada dels primers homes a la Lluna en una nau Apollo va tindre el problema que no hi va haver imatges independents diferents de les que va mostrar la NASA. Evidentment la raó és que no es podien enviar periodistes allí a fer el reportatge però hi ha proves més que suficients per creure’s que fa 45 anys la humanitat va arribar allí. A més a més la sonda lunar LRO ha fotografiat els llocs d’aterratge i tot el que deixarem allí.

L’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt del CSIC i la Universitat de València), amb seu al Palau de Cerveró, i l’Aula de Cinema de la UVEG estan presentant aquests dies el cicle cinematogràfic Falsos documentals: qüestionant la ciència. El cicle va començar el dijous 5 de juny amb la projecció de la pel·lícula Alternativa 3 (Alternative 3, Christopher Miles, 1977, 56 min.). El dimarts 10 poguerem veure el film Operación Luna (Opération Lune, William Karel, 2002, 52 min.). Per a tancar aquest cicle, el dijous 19 de juny, es projectarà La verdadera historia del cine (Forgotten Silver, Peter Jackson, Costa Botes, 1995, 53 min.). No s’ho perdeu.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ràdio i televisió per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent