Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 11 de juny de 2012

Mirem al cel nocturn per Ràdio 9 (III)

BON DIA: La Lluna arribarà a la fase minvant el pròxim dilluns 11. Ara la podem veure només la segona part de la nit, amb la meitat de la cara il·luminada en direcció est, cap al sol eixint. Amb prismàtics o un telescopi podrem veure els cràters i mars d’aquesta part. El gran cràter Copèrnic ple d’irradiacions cap a totes direccions, ens recorda l’origen d’impacte del cràter. És relativament jove. Fa uns 800 milions d’anys un cos errant xocà contra el nostre satèl·lit i formà aquesta estructura circular de 93 km d’ample i uns 4 km de fondària.

Estos dies tindrem una oportunitat de veure Mercuri, tan difícil de caçar sempre. Tot just després de la posta del Sol, ben a prop de l’horitzó i que anirà veient-se millor cada dia que passe.

Mart continua movent-se de dia en dia cap a Saturn. El moviment dels dos planetes en les seus orbites respectives produeix que, des de la Terra, semble que s’ajunten. Però és un simple efecte de perspectiva.

Saturn continua estàtic dalt de Spica, en Virgo, com qui espera visita de Mart.

Júpiter, es visible un poc abans de l’eixida del Sol en direcció Est. I al final de la setmana, ben prop de l’horitzó est ja veurem el planeta Venus, després del seu pas per davant del Sol.

I, no us perdeu l’alineació Lluna, Júpiter i Venus del dissabte 16 de juny a la matinada, abans d’eixir el Sol. Això mereix una foto. Va a matinar!

Si seguiu la direcció de la cua corbada de la Óssa Major arribareu a un estel molt brillant, Arcturus, del Bover. És la tercera estrella més brillant del cel nocturn. El seu nom prové del grec i significa “el guardià de l’ós” a causa de la seua proximitat a l’Òssa Major i Menor. És 113 vegades més lluminosa que el Sol i 26 vegades més gran que aquest. És un estel gegant roig.

Hèrcules és la constel·lació dedicada a l’heroi mitològic. Al cel el podem veure envoltat pels seus treballs. Tenim el Lleó, aquest de Medea que matà obrint-li la boca o als seus peus, vençut, podeu veure el drac que cuidava el Jardí de les Hespèrides, d’on creixien unes estranyes pomes de color d’or. No serien taronges?

QUE TINGAU MOLT BONES OBSERVACIONS I MILLOR SETMANA.

Imatge: Hèrcules lluitant contra el Lleó de Nemea. Francisco de Zurbarán, 1634, Museo del Prado. Wikimedia Commons.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Ràdio i televisió | s'ha etiquetat en per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent