Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Levante EMV en parlà: Un petit asteroide fregarà la Terra

Rafel Montaner, València.

Un tros de roca celeste d’aproximadament 40 metres de diàmetre i unes 13.000 tones, l’asteroide 2012DA14 fregarà la Terra demà divendres al passar a uns 30.000 km de la superfície del planeta blau, molt per sota de l’òrbita de satèl·lits com el Meteosat. Tanmateix, aquesta vegada la Humanitat pot estar tranquil·la.

El Centre de Planetes Menors (MCP, Minor Planet Center) de la Unión Astronòmica Internacional (IAU) i els centres de càlcul d’òrbites més importants han determinat que “2012DA14 només fregarà la Terra“, escriu Enric Marco, investigador del departament d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València, en el seu bloc de divulgació científica Pols d’estels.

No obstant això, aquesta certesa que el cel no caurà sobre els nostres caps podria variar en futures aproximacions de “2012DA14” a la Terra, previstes segons Marco “per al 15 de febrer de 2046 i per a finals del segle XXI, en 2080 i 2087“.

Un dels principals experts espanyols en meteorits, cometes i asteroides és el doctor en Astrofísica valencià Josep Maria Trigo, científic titular de l’Institut de Ciències de l’Espai (CSIC-IEEC) de Barcelona. Trigo explica que l’òrbita de 2012DA14 es veurà “substancialment modificada a causa de l’aproximació extrema del pròxim divendres“. De fet, continua, “com la trobada escurça el seu període orbital, passa de ser un NEO (sigles en anglès d’Objecte Proper a la Terra) del grup Apol·lo a Atenes, canviant doncs la seua òrbita i les seues aproximacions futures haurien de ser estudiades en tot detall“.

Els asteroides del grup Apol·lo són els quals tenen un període orbital superior al de l’any terrestre i els Atenes menor. En el cas del 2012DA14, la seua òrbita passarà de tenir un dia més que la de la Terra a reduir-se a 317 dies després de l’aproximació de demà. És a dir, que cada vegada passarà més prop.

Trigo, matisa que “sent rigorosos, a causa de la seua petita grandària, el 2012DA14 no hauria de ser qualificat com asteroide potencialment perillós“. Aquests han de complir dos criteris: aproximacions a la Terra inferiors a 0,05 Unitats Astronòmiques (uns 7,48 milions de km) i posseir un diàmetre de 150 metres, que ja es considera destructiu.

No obstant això, l’impacte d’un asteroide de 40 metres sobre la Terra, que segons Trigo “es pot donar una vegada cada mil anys“, provocaria un efecte similar al bòlid de Tunguska (Sibèria, Rússia) que en 1908 va generar una explosió similar a 185 bombes com la d’Hiroshima i que va arrasar 2.200 km2 de bosc, una superfície similar a la de València i tota la seua gran àrea metropolitana (l’Horta, Camp de Túria i la Foia).

Davant la pregunta de si l’asteroide 2012DA14 es desintegraria en l’atmosfera, Trigo respon: «És difícil de saber ja que coneixem ben poc de la seua composició i consistència. No obstant això, atès que la velocitat relativa és d’uns 6 km/s, no massa elevada, potser podria sobreviure a la seua trobada i generar un cràter d’impacte».

L’Agrupació Astronòmica de la Universitat de València (AAUV) ha organitzat per a demà una observació nocturna de l’asteroide en l’observatori de la UV en Aras de los Olmos. Les persones interessades poden inscriure’s en el correu de la AAUV (asoastrouv@gmail.com).

Un pequeño asteroide rozará la Tierra, Rafel Montaner, Levante EMV, 14 de febrer 2013.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sistema solar per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent