Les ones gravitatòries – ones de l’espai-temps causades pel moviment d’objectes densos com ara estels de neutrons binaris — són la darrera de les prediccions de la teoria de la Relativitat d’Einstein que encara queda per confirmar. 100 anys després de la predicció d’Albert Einstein, la seua detecció directa encara no s’ha aconseguit. Això és fins ara, ja que sembla que demà dijous els científics de l’experiment LIGO oferiran una roda de premsa en la National Science Foundation (Washington, EUA) i, potser, confirmen que les ones gravitatòries causades per un gran col·lapse còsmic han travessat el seu detector i ha deixat un senyal ben visible.
El vídeo mostra de manera molt didàctica que són les ones gravitatòries. Els físics Umberto Cannella i Daniel Whiteson expliquen que són i per què causen arrugues en l’estructura de l’espai-temps, com funciona el detector LIGO i com la detecció d’aquestes ones tan dèbils i esquives obrirà la porta a una nova astronomia: l’astronomia gravitatòria.
Avui dijous 11 de febrer a les 16:30, hora catalana, podrem seguir en streaming, en directe, la conferència de premsa dels científics de Caltech, MIT i la Col·laboració Científica LIGO.
L’enllac per veure-ho en directe és aquest:
LIGO Update on the search for Gravitational Waves
Només cal posar nom i lloc per questions estadistiques.
També es pot veure a través de Youtube
https://youtu.be/zyo4DFr4D4I
En les últimes setmanes s’han succeït els rumors sobre una possible detecció d’ones gravitatòries. En particular, s’ha filtrat que el senyal detectat correspon a la radiació emesa durant la col·lisió de dos forats negres en un sistema binari, i que la detecció té una confiança estadística superior a 5 sigma. D’ací poc en sabrem més.
Fa uns mesos ja parlarem de les ones gravitatòries i la seua detecció al nostre programa de ràdio Ecos del Cosmos amb un expert en el tema, José A. Font.
El Grup de Relativitat i Gravitació de la Universitat de les Illes Balears és un dels grups pioners a l’estat en l’estudi de les ones gravitatòries. Col·labora amb el detector LIGO.
Té una sèrie de videos i jocs educatius per fer entendre que són aquestes ones i la importància del seu descobriment.
Imatge:
1.- Animació en dues dimensions de les ones gravitacionals generades per dues estrelles de neutrons que orbiten entre si. Viquipèdia, Wikimedia Commons.
2.- Sala de control de LIGO.
Ho trobo fascinant. Per la notícia en si i per la repercussió que tindrà. No ens enganyem, l’evidència de les ones gravitatories plantejaran més preguntes que respostes però val la pena formular-les ara. 100 anys després que aquest geni immens pogués formular-les dins la seva ment miraculosa. Tinc la pell de gallina!!
És veritat. S’obre la pàgina d’una nova astronomia. Estem expectants.
Enric
De cara al coneixement, els experiments amb resultats negatius poden ser també molt útils, però de cada a aconseguir finançament i suport social, són molt importants els resultats positius, els que passen als llibres amb data i hora.
Encara que molts —jo mateix— ja estàvem convençuts de la existència de les ones gravitatòries, i que en teníem proves indirectes, si en un experiment —a més car— es detecten positivament, segur que augmentarà l’interès per a tots els experiments i projectes futurs, fins i tot els relacionats indirectament.
I per això ens hem de felicitar.