Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

La Universitat de València i els seus entorns naturals

El Rector de la Universitat de València ha presentat avui en l’Aula Magna de la Nau el llibre “La Universitat de València i els seus entorns naturals” que reuneix les exposicions itinerants dels tres Parcs Naturals més pròxims a la ciutat de València, L’Albufera, La Serra de la Calderona i el Riu Túria.

En l’acte, també han intervingut, el Vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla, la Consellera d’Infraestructures, Territori i Medi ambient, Isabel Bonig, el responsable de l’edició, Jorge Catalá i el representant dels comissaris de les exposicions, Angel Morales.

Transcrivim la intervenció del representant dels comissaris, Angel Morales:

Rector Magnífic de la Universitat de València

Honorable Consellera

Membres de la comunitat universitària

Senyores i senyors

Moltes gràcies per la seua assistència a aquest acte de presentació del llibre “La Universitat de València i els seus entorns naturals”.

Els vaig a parlar com portaveu dels comissaris de les tres exposicions itinerants dels Parcs Naturals més propers a l’àrea metropolitana de la ciutat de València: Eduardo Vicente pel Parc Natural de l’Albufera, Marius Fuentes pel Parc Natural de la Serra de la Calderona i, el qui us parla, Angel Morales, pel Parc Natural del Túria.

Les tres exposicions han estat presentades en diferents municipis de l’àmbit de cadascun dels Parcs Naturals i en aquests moments continuen amb la seua labor de divulgació, coincidint amb els aniversaris de les declaracions com a parcs naturals de l’Albufera, fa 25 anys, La Calderona (10 anys) i el més recent, El Túria fa 5 anys. En el seu conjunt han volgut reflectir els valors ambientals, socioculturals i patrimonials d’aquests i mostrar a la ciutadania l’activitat que tant la Universitat de València com el personal dels Parcs Naturals i els grups de voluntaris estan desenvolupant en aquests territoris protegits.

Les tres exposicions són un perfecte aparador dels treballs que la Universitat de Valènca ha desenvolupat en els Parcs Naturals i les inauguracions de les mateixes, en cadascun dels seus municipis han estat una mostra de proximitat de la Universitat de València cap a les seues gents.

D’una manera senzilla, assolible per al públic en general i molt visual, s’ha plasmat en els panells de les exposicions, amb dades científiques rigorosos, la riquesa d’aquests territoris. S’ha acostat a la societat uns espais tan pròxims, i en ocasions desconeguts per a la gran majoria de la ciutadania.

Sens dubte, la Universitat de València, amb els seus professors, tècnics i estudiants, continuarà treballant i aportant coneixement en aquests tres territoris tan meravellosos i tan fràgils a la vegada.

Amb el complement del llibre és una oportunitat per a acostar encara més a la societat els valors que cal preservar i protegir en aquesta part de la terra valenciana. Són tres pulmons verds de l’àrea metropolitana, que sempre han estat aquí i que ara, els seus visitants, els ciutadans i les autoritats, comencen a valorar.

No obstant això, encara hi ha molt per fer en els tres parcs, referents, entre altres coses, a:

  1. La qualitat de les aigües, conseqüència dels abocaments o de l’ocupació majoritària d’aigües depurades, tan perjudicials per als ecosistemes aquàtics.
  2. Els seus boscos i la indefensió dels mateixos davant els incendis devastadors, que afortunadament aquest any NO han afectat greument a aquests tres parcs, però han estat víctimes de nombrosos conats, i que influïxen directament en la qualitat de l’aire que respirem.
  3. L’abandó dels camps, una crua i trista realitat,
  4. La contaminació lumínica, amb una nova font d’il·luminació, els LEDs blancs, tan perjudicial per a la fauna nocturna dels parcs.

La Universitat, amb el seu potencial, pot donar respostes, però és necessari també un compromís de gestió perquè no disminueixin els mitjans humans dels parcs i no s’abandonen a la seua sort. Finalment, vull finalitzar la meua intervenció amb una frase que he repetit en totes les presentacions de l’exposició del Parc Natural del Túria, “i no em cansaré de dir-lo, la necessitat de protegir i mantenir aquests espais per a les generacions futures”. Per a això, només és necessari dotar de mitjans humans i materials suficients.

Moltes gràcies.

Un escaparate para los parques naturales, Levante, 11 d’octubre 2012.

Més informació a la web de la Coordinadora en Defensa de los Bosques del Túria

Foto: Els ponents amb la imatge de la contaminació lumínica del Parc del Túria. Enric Marco.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cel fosc | s'ha etiquetat en per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent