Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Foc contra gel. Qui guanyarà?

Avui serà la fi del cometa ISON? L’immens calor del Sol acabarà amb aquest tros de gel brut? O els gels cometaris aguantaran les flamarades solars i C/2012 S1 ISON sobreviurà al pas pel seu punt més pròxim al Sol? La solució en unes poques hores.Ja fa dies que no podem veure el cometa des de la Terra. Ni amb el telescopi més potent seria ja possible. De fet des de diumenge passat, dia 24, les fotos del cometa ja han desaparegut. Jo ho vaig intentar de bon matí des de la platja de Tavernes però no s’hi veia res de res al costat de Mercuri i Saturn com vaig proposar en el meu últim post. Només se n’han pogut aconseguir des de molt pocs llocs de la Terra, llocs coneguts per la puresa dels seus cels. Així l’astrofotògraf Juan Carlos Casado ho aconseguí des del cim d’Izaña, a l’Observatori del Teide. A la seua foto ja es veu com de prop està el cometa de l’alba solar sobre l’illa de Gran Canària.

Des d’aleshores només els telescopis solars, amb la protecció adient per mirar la nostra estrella sense cremar-se, han estat seguint-lo.

Fa uns dies des de l’observatori IRAM d’ones de ràdio mil·limètriques de Sierra Nevada, els astrònoms Israel Hermelo (IRAM Granada) i Michal Drahus (Caltech/NRAO) informaren de la devallada de l’emissió d’àcid cianihídic HCN en un factor 20. Això podria, segons ells, indicar que el nucli cometari és ja poc actiu o que s’ha trencat i ja no existeix. Aquest gas verinós per als humans ja va ser detectat en el cometa Halley en el seu pas de 1910 i va causar la histèria de la població.

Tanmateix, tinguen raó o no, el cometa segueix la seua marxa cap a l’encontre pròxim al Sol d’ací a unes poques hores. Com es veu a l’animació del satèl·lit SOHO, el cometa sembla que va directe cap al Sol.

D’ací a poc més de 2 hores, exactament a les 19:37:45 hora local,  el cometa passarà pel periheli de la seua òrbita. Aleshores es trobarà a només 1,1 milions de quilòmetres de la superfície solar. Caldrà esperar una mica o mirar les imatges on line de la xarxa per veure si ha sobreviscut al pas i podrem contestar qui haurà guanyat: foc o gel.

Es pot seguir en directe per la xarxa el compte enrere de l’encontre, amb el temps que falta per al seu punt de màxima aproximació, la distància al Sol i la velocitat del cometa. Ara mateix va a uns 300 km per segons (un milió de km per hora)! i anirà augmentat d’acord amb la segona llei de Kepler o llei de les àrees.

Estem a l’espera.

Actualització 21:00 h.: Ha guanyat el foc. El cometa no ha sobreviscut el pas pròxim al Sol. S’ha desintegrat. Mireu la pel·lícula del fets (new movie). S’ha acabat el cometa del segle.

COMET ISON, R.I.P.: Evidence is mounting that comet ISON did not survive its brush with the sun earlier today. At 01:45 EST on Nov. 28th, Thanksgiving Day in the USA, the comet was supposed to pass a little more than a million miles above the surface of the sun. As a new movie from SOHO shows, the comet had already disintegrated. Click to set the scene in motion, and pay careful attention to the head of the comet.

Imatge: El cometa ISON en una sèrie de fotos animades obtingudes amb la càmera d’un dels coronògrafs de l’Observatori SOHO de ESA/NASA. El cercle fosc del centre es posa damunt del Sol perquè la seua llum no sature la imatge.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sistema solar per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent