Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Fan el primer mapa tridimensional de la matèria fosca

Un equip d’astrònoms internacionals ha creat un mapa tridimensional on es mostra per primera vegada la distribució a gran escala de la matèria fosca de l’Univers. Per a això han fet servir imatges del telescopi espacial Hubble, utilitzant la tècnica de les lents gravitatòries.

Els treballs pioners de l’astrònoma nord-americana Vera Rubin els anys 70 del segle passat sobre la rotació de les galàxies espirals foren els primers que detectaren un fet curiós. El gas i les estelles de les zones exteriors d’aquestes galàxies no semblen girar d’acord amb les lleis de Kepler. Els components de la galàxia haurien de girar tal com ho fan els planetes del sistema solar. A mesura que les estrelles es troben més i més lluny del centre galàctic, on es concentra la major part de la massa galàctica, la seua velocitat orbital hauria de decréixer amb la inversa de l’arrel del radi de l’òrbita.

Però això no s’observa. Ben al contrari la velocitat orbital de les estrelles i gas creix en allunyar-se del centre fins que a gran distància s’estabilitza.

Per poder explicar això, alguns científics es dedicaren a construir teories exòtiques que després no van prosperar. Finalment la comunitat científica va haver d’admetre que existia una matèria, anomenada fosca ja que no és detectada per cap mitjà òptic, ni de ràdio, etc, que era la causant de les anomalies gravitatòries. És a dir que gran part de l’Univers és invisible i només el coneixem pels efectes de gravetat amb la materia visible (gas, estrelles, galàxies i cúmuls de galàxies).

Se sap que aquesta matèria fosca està a l’halo galàctic de les galàxies espirals i entre les galàxies en els cúmuls galàctics i que la seua massa és cinc vegades major que la matèria ordinària. Però de que està feta no es té massa idea.

Ara un equip d’astrònoms internacionals dirigit per Richard Massey de Caltech, USA, ha construït el primer mapa de la matèria fosca a partir de 575 imatges preses pel telescopi espacial Hubble i amb altres telescopis terrestres d’una zona del cel amb una àrea equivalent a nou llunes plenes.

El mapa de la matèria fosca es va construir mesurant les formes de mig milió de galàxies llunyanes. La llum de les galàxies viatja a través de la matèria fosca, estant desviada per aquesta que distorsiona les imatges de les galàxies. És el que s’anomena efecte lent gravitatòria. Els astrònoms utilitzen aquesta distorsió per reconstruir la massa fosca que hi ha en la direcció de la visió.

A més si mirem galàxies llunyanes estem mirant enrere en el temps i per tant han pogut també fer el mapa de la distribució de matèria fosca en diferents èpoques.

La matèria fosca va fent-se menys compacta en passar el temps, formant filaments i concentrant-se en les mateixes zones de l’Univers on hi ha concentració de matèria visible. Això és causat per l’atracció gravitatòria que afecta els dos tipus de matèria.

Queda encara per explicar l’anomenada energia fosca. Una energia descoberta fa pocs anys i que sembla accelerar l’expansió de l’Univers. Es creu que forma el 70% de l’energia total de l’Univers i és una força repulsiva, oposada a l’atracció gravitatòria. No se’n sap res sobre ella. Només que ha d’existir.

No queda encara per descobrir i entendre!



  1. La immensitat del misteri, de la matèria fosca i les forces repulsives…Que petits que som! Sembla impossible que el nostre cervell aspiri a conèixer tot l’univers. Aquest em sembla encara un miracle més gran i sorprenen. Un fill meu estudia Física. Li mostro el teu bloc. Potser faci Astrofísica. Ell i tu m’ensenyeu moltes coses que no sé i em fascina. El meu nom me’l va posar ell, vull dir el meu nom de blocaire. Diu que m’escau. Cordialment. Gràcies per la teva generositat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cosmologia per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent