Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Els llums que no deixen dormir els astronautes

M’han dit que el nostre informe sobre l’efecte dels LEDs de llum blanca potser exagera pel que respecta a l’efecte sobre el medi ambient i la salut humana.La contaminació lumínica és una nova contaminació causada pel desarrollisme sense escrúpols i els llums blancs, siga amb LEDs o amb qualsevol altre tipus d’enllumenat, són els llums més nocius de tots.

El fet de parlar dels LEDs de llum blanca justament ara és degut a que justament és el tipus d’il·luminació que es vol instal·lar majoritàriament a tots els municipis només per un estalvi econòmic a curt termini.

Cal recordar, però, que els LEDs de llum blanca emeten intensament en la regió lluminosa del blau i, precisament això, és el que els fa tan nocius per al medi ambient. Està ben comprovat, des de fa uns 10 anys, que l’efecte sobre la salut humana és la capacitat de suprimir l’alliberament de melatonina. Això repercuteix en els ritmes circadians i de retruc en la salut (càncer, obesitat, diabetis i malalties cardiovasculars). És, per tant, la pitjor llum que podem tindre durant la nit. De fet s’ha descobert un nou fotoreceptor en la retina, diferent dels cons i bastons, amb la propietat de ser sensible a la llum blava. És el que rep el senyal de la llum i el que avisa el cervell d’estar en alerta durant el dia.

Els efectes de la llum blava no és un tema menor si fins i tot la NASA va a canviar proximament el sistema d’enllumenat de l’Estació Espacial Internacional per solucionar els problemes d’insomni dels astronautes. En òrbita el cicle dia/nit dura 90 minuts, que és el temps en que la nau fa una volta a la Terra. A més a més els llums de l’Estació sempre estan engegades.  És per això que els astronautes només dormen 6 hores i estan cansats, ja que els ritmes circardians resulten molt afectats.

Per això la NASA va a canviar els 85 fluorescents de la secció nord-americana de la ISS amb LEDs que emeten en diversos colors. En hores de treball el color serà blanc, en períodes d’alerta seran blaus i per poder dormir els LEDs canviaran a colors càlids com el roig.

Però on també s’han estudiat els efectes de la llum blanca i dels LEDs blancs és en la fauna i la flora. El primer indret on s’instal·laren LEDs en l’enllumenat públic fou en Hawai i no varen trigar en observar l’increïble mortaldat que això provocava en alguns ocells joves que eren atrets per aquesta mena de llum diürna i que volaven al seu voltant fins a la mort.

Altre efecte semblant s’ha observat en les tortugues marines que naixen a les platges i que marxen cap als llums blancs dels passejos marins en lloc d’anar cap a la mar.

Els LEDs no són encara competitius front a les llums de sodi d’alta pressió. Algun dia ho seran, sense dubte, i seria molt important que, al mateix temps, s’evitaren els tons blavosos durant la nit.

Recull de premsa sobre els nostre Informe sobre els efectes perjudicials dels leds blancs.

La iluminación con LED blanco provoca efectos adversos para la salud, ABC, València, 18 desembre 2012.

Las luces LED blancas contaminan, Levante, 18 desembre 2012.

Advierten de los efectos adversos sobre la salud de la iluminación de LED blanco, Las Provincias, 18 desembre 2012.

La UV advierte de la contaminación lumínica que producen los leds blancos, Ahora Valencia, 18 desembre 2012.

Los leds blancos también contaminan, El Mundo, València, 18 desembre 2012.

Científicos de la UV cuestionan el alumbrado led que instalan 211 municipios valencianos, Levante, 19 desembre 2012.

La UV advierte de la contaminación lumínica que producen los leds blancos, Ahora Benissa, 18 desembre 2012.

Estudio indica que luces LED blancas aumentan contaminación lumínica, El Financiero, Costa Rica, 18 desembre 2012.

Expertos de la UV advierten de la contaminación lumínica generada por la iluminación de leds blancos, La Informacion.com, 18 desembre 2012.

Expertos de la UV advierten de la contaminación lumínica generada por la iluminación de leds blancos, 20 Minutos, 18 desembre 2012

Advierten de los efectos adversos sobre la salud humana de la iluminación de LED blanco, Mename, 18 desembre 2012.

València instal·larà un enllumenat públic que pot afectar negativament la salut, Vilaweb, 20 desembre 2012.

Interessant article sobre l’efecte de la llum blanca sobre la salud humana. Fa referència a un estudi de la Universitat de Haifa, Israel.

Estudio revela luz artificial es peligrosa para la salud, El Jaya, 18 juliol 2012

Imatge: Un prototip del nou equipament LEDs que ajudarà els astronautes a evitar l’insomni a l’Estació Espacial Internacional. Kennedy Space Center.

 Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cel fosc | s'ha etiquetat en , per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent