Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

El mes de desembre

Aquest mes de desembre continuarà sent un mes pobre per a l’observació planetària vespertina. Cap planeta brillant no podrà veure’s en la primera part de la nit, després de la posta de Sol. Només poc abans de les 12 de la nit podrem començar a gaudir del planeta Saturn situat en la constel·lació de Leo.

La constel·lació d’Àries es troba entre les constel·lacions de Pisces, Perseu i Taure. Forma part d’una de les sagues més importants de la mitologia grega: l’aventura de Jasó i els argonautes. Àries representa la pell d’un corder, el velló d’or, que Jasó i els argonautes anaren a buscar amb la seua nau Argos. Pèlies s’havia proclamat rei de Tebes, tancant a la presó el seu germà Èson, el vertader rei. El fill d’Èson, Jasó, va anar a buscar el velló d’or per la promesa de Pèlies de proclamar-lo rei. El velló es trobava a la Còlquidia, vigilat per dos toros i per una serp que mai no dormia, però Jasó els va vèncer amb l’ajuda de Medea.

La constel·lació forma una línea amb tres estrelles principals, Alfa, Beta i Gamma Arietis. Aquesta última és una de les primeres estrelles dobles que es van descobrir. Robert Hooke, el descobridor de la llei d’elasticitat o llei de Hooke, l’observà l’any 1664.

Aquest mes de desembre continuarà sent un mes pobre per a l’observació planetària vespertina. Cap planeta brillant no podrà veure’s en la primera part de la nit, després de la posta de Sol. Mercuri, Mart i Júpiter es troben situats en la part dreta del Sol i només es veuran abans de l’eixida del Sol. Només a la segona part de la nit, a partir de les dotze al principi del mes i cap a les 22h a final de mes, podrem gaudir en la constel·lació de Leo del planeta Saturn entre la zona est i sud del cel.

Poc abans de l’eixida del Sol podrem veure Mercuri, Mart i Júpiter cap al sud-est. Al principi del mes seran difícils d’observar per estar encara molt prop del Sol. Però a mesura que avance el mes es faran més i més visibles. El dia 11, cap a les 7:30, ja entre les primeres llums del dia, aquests tres planetes es trobaran molts prop entre ells, formant una figura de triangle.

La Lluna serà plena el 5 de desembre, mentre que el 12 estarà en fase de quart minvant. El dia 20 tindrem una lluna en fase de nova. Finalment, el 27 de desembre la Lluna presentarà l’aspecte de quart creixent.

La disminució de l’ús de les energies fòssils com el petroli i el desenvolupament d’energies renovables com la fotovoltaica o l’eòlica són l’única solució permanent al problema de l’escalfament global. Però si el canvi climàtic fora brusc caldria buscar una ràpida solució.

L’astrònom Roger Angel de la universitat d’Arizona proposa construir un para-sol solar per refredar la Terra. La idea és llançar bilions de petites naus en una òrbita alineada amb el Sol, l’anomenada òrbita L1, situada a 1,5 milions de km de la Terra. Les naus formarien un llarg núvol cilíndric amb un diàmetre d’aproximadament la meitat del diàmetre de la Terra, i unes 10 vegades més llarg. Es calcula que un 10% de la llum del Sol que passe a través del núvol de naus seria desviada del seu camí cap al nostre planeta. D’aquesta manera es reduiria la llum solar un 2% sobre tot el planeta, suficient per contrarestar l’escalfament global causat pel diòxid de carboni en l’atmosfera de la Terra.

La imatge representa un mapa del cel nocturn del dia 1 de desembre 2006, a les 23:30 hores (hora oficial), que pot ser utilitzat per a l’observació. Només cal sostindre’l dalt del cap amb la part inferior en direcció al Sud (S). Així tindreu el Nord (N) a la vostra esquena en la carta, l’Est (E) es trobarà a l’esquerra i l’Oest (O) a la dreta. Aleshores veureu com les estrelles del mapa es corresponen amb les del cel. Aquest planisferi també pot servir-vos durant tot el mes. Només caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Així aquesta carta serà correcta igualment per al dia 15 a les 22:30 hores i per al dia 30 a les 21:30 hores.

Que tingueu unes bones observacions.

Figura: Mapa celeste per al mes de desembre. Vàlid per al dia 1 de desembre a les 23:30 hores. Per a utilitzar-lo altres dies caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Gràfic del programa Cartes du Ciel.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent