Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

El cometa C/2011 L4 (PANSTARRS) visible al nostre cel

Després d’unes setmanes en què només ha estat visible des de l’hemisferi sud, el cometa C/2011 L4 (PANSTARRS) serà ara observable per a nosaltres prop de l’horitzó oest poc després de la posta de sol.

Aquesta darrera setmana hem vist imatges espectaculars del cometa des dels cels d’Austràlia, Nova Zelanda i dels telescopis de Xile. Ara el cometa va augmentant la seua declinació i començarà a ser visible des del hemisferi nord. Alguns afortunats ja l’han vist avui molt prop de l’horitzó des d’Europa. Podeu veure més fotos del cometa en spaceweather.com

Avui, 10 de març, el cometa està en el punt més pròxim al Sol, el periheli. S’hi troba ara a només 0.3 ua (uns 45 milions de quilòmetres) i és quan serà més actiu. Es trobarà amb l’immens calor solar i els gels cometaris fets d’aigua, diòxid de carboni i amoníac se sublimaran augmentant la cua i la cabellera.

C/2011 L4 (PANSTARRS) és un cometa no periòdic que es pensa que és la primera vegada que passa per la part interna del sistema solar. Descobert el 2011 a Hawai amb el telescopi Pan-STARRS, concebut per a l’observació sistemàtica del cel en cerca d’objectes menors, és considerat un cometa jove que prové directament del núvol d’Oort, zona situada a més de 50.000 ua del Sol.

A ull nu o amb prismàtics, els observadors de l’hemisferi sud ens diuen que el cometa és menut, amb un nucli semblant a una estrella brillant, i posseeix una cua curta. Recomanen buscar-lo en fer-se fosc, primerament amb prismàtics, i una vegada trobat, veure’l a ull nu.

Us deixe les simulacions de l’observació del cometa obtingudes amb el programa Sky Safari per a Mac OSX, Ipad i Iphone.

Les imatges s’han aconseguit sempre a la mateixa hora, les 20:00 h, per a tindre el cel ja ben fosc i poder comparar. Tanmateix això no vol dir que no puguem tractar d’observar-lo abans i després d’aquesta hora. Però, a causa de la seua proximitat al Sol, només el podreu veure durant uns minuts.

A mesura que passen els dies anirà augmentant en altura i el podrem veure més temps. Al final de l’article teniu el llistat de les imatges diàries des del dilluns 11 fins el dijous 21 de març. Només heu de punxar sobre elles per veure-les. En l’apunt només he representat fins el divendres 15 de març.

El millor lloc d’observació serà sempre un indret ben fosc sense llums contaminants. A més a més cal que la direcció cap a l’oest estiga lliure d’obstacles com muntanyes, arbres, etc, ja que com veieu aquests primers dies l’observació serà difícil.

Els cometes solen donar moltes sorpreses. Com que la longitud i brillantor de la cua i de la cabellera dependen de la quantitat de gas expulsat del nucli i aquest nucli pot ser no massa compacte, pot ocórrer que, en passar prop del Sol, el nucli s’active encara més o fins i tot es trenque. Aquesta és la gràcia dels cometes. Mai no pots saber al final que faran.

Altre factor a tenir en compre aquesta setmana serà la meteorologia ja que estem sota la influència d’una borrasca. No sé si els núvols ens permetran finalment gaudir d’aquesta mena de cos primigeni en el cel del nostre país. Continuaré informant.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sistema solar per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent