La constel·lació del Dofí (Delphinus) és una de les més menudes del firmament. Situada entre les constel·lacions del Cigne i de l’Àguila, té també una història lligada a la mitologia. Representa un dofí saltant, possiblement el que envià Posidó, el deu del mar, perquè li portàs la seua núvia Anfitrite amb qui s’havia de casar. Les seues estrelles principals, Alfa i Beta Delphini, són bastant dèbils i tenen uns noms molt estranys, Sualocin i Rotanev, que corresponen al nom i cognom a l’inrevés de l’astrònom de Palerm, Nicolaus Venator. Com veieu, als astrònoms també els agrada jugar, de tant en tant.
Júpiter encara serà visible però ja estarà molt baix. Només el veurem poc després de la posta de Sol cap al sud-oest les dues primeres setmanes del mes. Mercuri també es veurà molt prop de l’horitzó a la posta i anirà aproximant-se a Júpiter a mesura que avança el mes. El planeta Saturn es veurà a la matinada, cap a l’est, poques hores abans de l’eixida del Sol entre les constel·lacions de Leo i Càncer.
La Lluna serà plena el 7 d’octubre, mentre que el 14 estarà en fase de quart minvant. El dia 22 tindrem una lluna en fase de nova. Finalment, el 29 d’octubre la Lluna presentarà l’aspecte de quart creixent.
La reunió d’agost de la Unió Astronòmica Internacional (IAU) va decidir finalment eliminar Plutó de la llista dels planetes. Plutó, juntament amb Ceres, el major dels asteroides, i el nou cos 2003 UB313, popularment conegut per Xena, formen el grup de planetes que ara anomenem nans. La reacció dels astrònoms americans ha estat de sorpresa i de frustració. Cal recordar que Plutó va ser descobert el 1930 per l’americà Clyde Tombaugh i la recent retirada de Plutó de la família planetària s’ha percebut quasi com una ofensa nacional. Aquesta nova categoria de planeta nan permetrà englobar tots els nous cossos que es descobriran, de segur, més enllà de Neptú, dins del Cinturó de Kuiper. A més a més, fa pocs dies la IAU donà finalment nom propi a 2003 UB313. El nom elegit pels seus descobridors amb molt de sentit de l’humor i acceptat per la IAU ha estat Eris, la deessa de la discòrdia. Molt bona elecció per a un cos que ha provocat discussió i la davallada de Plutó. La seua lluna ha rebut el nom de Disnòmia, la deessa del desordre.
La imatge representa un mapa del cel nocturn del dia 1 d’octubre 2006, a les 23:30 hores (hora oficial), que pot ser utilitzat per a l’observació. He adjuntat a aquest post un arxiu amb una imatge amb més resolució. Només cal sostindre’l dalt del cap amb la part inferior en direcció al Sud (S). Així tindreu el Nord (N) a la vostra esquena en la carta, l’Est (E) es trobarà a l’esquerra i l’Oest (O) a la dreta. Aleshores veureu com les estrelles del mapa es corresponen amb les del cel. Aquest planisferi també pot servir-vos durant tot el mes. Només caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Així aquesta carta serà correcta igualment per al dia 15 a les 22:30 hores i per al dia 30 a les 21:30 hores.
Que tingueu unes bones observacions.
Figura: Mapa celeste per al mes d’octubre. Vàlid per al dia 1 d’octubre a les 23:30 hores. Per a utilitzar-lo altres dies caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Gràfic del programa Cartes du Ciel. He adjuntat un arxiu amb una imatge amb més resolució. Punxeu-la per obtindre-la.