Aquest mes de març és molt especial per a l’observació del cel i per això mateix cal fer l’esforç, ara que no fa tant de fred, d’eixir al carrer i mirar l’espectacle del ball dels planetes.
I és que aquest mes, CINC (5) planetes podran veure’s a ull nu durant la primera part de la nit i això realment no passa tots els anys. Tindrem una veritable alineació de planetes!
Com ja vaig contar el mes passat i en l’apunt anterior, és mirant cap a l’oest on tindrem espectacle assegurat. Poc després de la posta de Sol ja podem veure les lluminàries de Mercuri, molt baix com sempre, Venus i Júpiter. Però, Júpiter, rei del cel nocturn des de l’estiu passat, s’anirà aproximant cada vegada més a l’horitzó oest cada dia que passe. Al principi del mes el trobarem dalt de Venus però de mica en mica s’hi anirà acostant fins que els dies 12 i 13 de març tindran un encontre molt pròxim que hauria de ser l’objectiu dels amants de la fotografia astronòmica. Evidentment l’encontre no serà real ja que només serà un problema de perspectiva. Venus es trobarà realment a 122 milions de quilòmetres mentre que Júpiter estarà llavors a 844 milions de quilòmetres, unes 7 vegades més lluny.
Els dos planetes estaran a una separació d’uns 3º i, tal com es diu en el vídeo de l’apunt anterior, la NASA anuncia que aquesta separació angular cabrà dins de la zona més sensible de la retina, la fòvea, i la visió serà fisiològicament hipnòtica. I els planetes són tan brillants que els podrem veure fins i tot des de l’interior de la ciutat o amb núvols fins.
I si després, en tenim més ganes, girem-nos i mirem cap a l’est. Una lluminària rogenca serà visible als peus del Lleó. El planeta roig estava en conjunció amb la Terra ahir dia 3, encara que la distància al nostre planeta serà mínima el dia 5 de març. Serà ben brillant i el podrem veure millor cap a mitjanit en direcció sud [mapa celeste].
Aquest mes acaba finalment l’hivern astronòmic. El 20 de març a les 6h14m, hora local, el Sol creuarà l’equador celeste donant lloc a l’equinocci de primavera. Aquest dia tindrem 12 hores de llum i 12 de nit.
Març és també el mes del canvi d’hora. La nit del 24 al 25 de març passarem de l’horari d’hivern al d’estiu afegint una hora al rellotge. D’aquesta manera estarem 2 hores per davant de l’horari solar.
Finalment parlem de Saturn que eixirà per l’horitzó est cap a les 22:30 h a principis de mes i uns dues hores més prompte a finals de març. La inclinació dels seus anells és realment favorable a l’observació i el tractar de veure’ls amb telescopi s’ho val.
La Lluna que ha estat jugant amb els planetes a final de febrer tornarà a fer-ho a finals de març. El dia 25 fregarà Júpiter i el dia següent Venus. No podreu dir que no trobeu els planetes! Bon moment per a fer fotos.
Si voleu obtenir més informació i un senzill mapa del cel observable del mes de març de 2012, podeu punxar aquest enllaç. Pertany al Planetari de Quebec i el mapa el podeu tindre en francés i en anglés.
Imatge: Vista del cel nocturn del dia 12 de març de 2012. Stellarium.