Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 2 de març de 2008

El cel de març de 2008

Aquest mes no trobarem cap objecte interessant mirant cap a l’oest, poc després de la posta del Sol. Només si mirem cap al sud i alçant prou el cap veurem el planeta roig, Mart.

El planeta Saturn serà observable tota la nit en la constel·lació de Leo. Bona oportunitat per observar-lo.

Venus es veurà tot el mes cap al sud-est, però poc abans de l’eixida del Sol.

L’hivern finalment acaba i la primavera comença el dia 20 de març. El dia 30 tornen a avançar l’hora. És el principi de l’horari d’estiu.

Segueix …

En el cel d’hivern podem trobar algunes petites constel·lacions amb denominacions modernes. Una d’elles és la Brúixola (Pyxis). Des d’aquestes latituds on ens trobem, apareix ben a prop de l’horitzó i és difícil de veure. On és fàcilment visible és a l’hemisferi sud. L’astrònom Nicolas Louis de Lacaille la va inventar durant la seua exploració dels cels australs entre els anys 1751 i 1752. Es creu que vol representar la brúixola que duia l’Argo Navis, la nau que dugué a Jasó i els argonautes a buscar el Velló d’Or. Ara cal pensar que això és un anacronisme ja que els antics grecs no coneixien la brúixola. L’antiga i immensa constel·lació d’Argo Navis va ser dividida per Lacaille mateix en les modernes Carina, Puppis i Vela.

L’objecte més curiós que hi podem trobar és T Pyxidis, una nova recurrent, una estrella que cada 19 anys augmenta la seua lluminositat des de la magnitud 14 fins a la magnitud 6, visible a ull nu en bones condicions de foscor. Realment és un sistema binari, format per una estrella nana blanca i una estrella molt evolucionada que orbiten una al voltant de l’altra. Part de la matèria d’aquesta última estrella, formada per hidrogen i heli, cau sobre la nana blanca i quan adquireix una temperatura crítica esclata en una reacció termonuclear creant nous elements químics i augmentant de manera enorme la seua lluminositat.

Aquest mes no trobarem cap objecte interessant mirant cap a l’oest, poc després de la posta del Sol. Només si mirem cap al sud i alçant prou el cap veurem el planeta roig, Mart. El planeta, que ara brilla més que la majoria d’estrelles, està situat a la constel·lació de Taure, entre les banyes del gran toro celeste i al nord d’Orió. Serà visible durant tot el mes. A llarg de març anirà, dia a dia, movent-se cap a la constel·lació de Geminis i convergint el dia 30 amb l’estrella Mebsuta, a la qual s’acostarà a uns 16 minuts d’arc, la meitat del diàmetre lunar. El planeta Saturn serà observable tota la nit en la constel·lació de Leo. Bona oportunitat per observar-lo.

Venus es veurà tot el mes cap al sud-est, però poc abans de l’eixida del Sol. La seua visió no serà molt interessant ja que es va acostant cada vegada més a la direcció del Sol i s’hi veurà molt malament.

El dia 7 de març tindrem una Lluna en fase de nova. El 14 de març la Lluna presentarà l’aspecte de quart creixent. Finalment tindrem lluna plena el 21 de març, i quart minvant el 29.

El dia 20 de març, a les 5:36 hores, el Sol deixarà de trobar-se en l’hemisferi sud i creuarà l’equador celeste de cami a l’hemisferi nord. Començarà la primavera. Ja en parlarem llargament.

A més el dia 30, darrer diumenge de març, el rellotge s’avançarà una hora, entrant en l’anomenat horari d’estiu. També en parlarem.

La imatge representa un mapa del cel nocturn del dia 1 de març de 2008, a les 23:30 hores (hora oficial), que pot ser utilitzat per a l’observació. Només cal sostindre’l dalt del cap amb la part inferior en direcció al Sud (S). Així tindreu el Nord (N) a la vostra esquena en la carta, l’Est (E) es trobarà a l’esquerra i l’Oest (O) a la dreta. Aleshores veureu com les estrelles del mapa es corresponen amb les del cel. Aquest planisferi també pot servir-vos durant tot el mes. Només caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Així aquesta carta serà correcta igualment per al dia 15 a les 22:30 hores i per al dia 30 a les 21:30 hores.

Imatge: Pyxis sobre el pal de la Nau Argos en el catàleg Uranographia de Johann Bode (1801).

Figura adjunta: Mapa celeste per al mes de març 2008. Vàlid per al dia 1 de març a les 23:30 hores. Per a utilitzar-lo altres dies caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Gràfic del programa Cartes du Ciel.



  1. Bon dia , Enric. Arribes puntual a orientar les nostres nits del mes, a il·luminar-nos en el sentit vital i lul·lià del terme, a fer-nos recordar com en som de petits, i alhora, especials.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent