Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 5 de març de 2009

El cel de març 2009

Prop de l’horitzó, en direcció sud, podem trobar, lluny de boires, de llums i d’obstacles muntanyosos, la petita constel·lació de Vela.

Continua havent poca activitat planetària a l’oest a la posta del Sol durant aquest mes. Únicament Venus serà visible, però només durant la primera quinzena.

Saturn, el planeta dels anells, eixirà per l’est poc abans de les 20:00 hores al principi del mes i serà visible durant tota la nit al llarg de març.

L’Agrupació Astronòmica de la Safor organitzarà diversos actes per a l’Any Internacional de l’Astronomia, als quals els lectors d’aquestes cròniques del cel esteu convidats. Per exemple, el proper 29 de març es farà un concert astronòmic al Teatre Serrano de Gandia amb la Unió Artístico-Musical Sant Francesc de Borja. No us ho perdeu.

Segueix…

El cel de març permet encara veure les constel·lacions més belles del firmament, encara que ja situades cap a l’oest a la posta del Sol: el grup format pel gegant caçador Orió, els seus gossos, Ca Menor i Ca Major, on es troba l’estel Sírius, i més avall Lepus, la llebre.

Prop de l’horitzó, en direcció sud, podem trobar, lluny de boires, de llums i d’obstacles muntanyosos, la petita constel·lació de Vela. És una de les quatre en què es va dividir la gegantina constel·lació coneguda com el Vaixell d’Argos quan la Unió Astronòmica Internacional definí les 88 constel·lacions modernes. El vaixell va ser dividit en Vela; Carina, o la Quilla; Puppis, la Popa; i Pyxis, el Compàs.

Continua havent poca activitat planetària a l’oest a la posta del Sol durant aquest mes. Únicament Venus serà visible, però només durant la primera quinzena. Un telescopi menut o uns prismàtics ens mostraran les fases d’il·luminació del planeta.

 

Poc abans de l’eixida del Sol a l’est podrem veure tres planetes ben junts: Júpiter, Mart i Mercuri. Els últims dies del mes Mercuri i Mart aniran aproximant-se al Sol i seran inobservables.

 

Saturn, el planeta dels anells, eixirà per l’est poc abans de les 20:00 hores al principi del mes i serà visible durant tota la nit al llarg de març.

 

El dia 4 la Lluna presentarà l’aspecte de quart creixent. Tindrem lluna plena el dia 11, i quart minvant el 18. El dia 26 el nostre satèl·lit ens mostrarà l’aspecte de lluna nova.

 

L’Any Internacional de l’Astronomia ja ha començat a tot el món i té com a finalitat fonamental la divulgació d’aquesta ciència entre la població en general. Una inauguració popular es va fer el passat 19 de febrer al Teatro-Auditorio de Cuenca on es va interpretar un concert amb l’orquestra simfònica d’Albacete amb el visionat simultani d’un vídeo multimèdia astronòmic procedent del planetari de Chicago, realitzat per l’astrònom i artista José Francisco Salgado. Astrònoms de tot l’estat van gaudir de l’espectacle que també es podrà veure el pròxim 2 de juliol al Palau de la Música de València interpretat per l’orquestra d’aquesta ciutat.

 

L’Agrupació Astronòmica de la Safor organitzarà diversos actes, als quals els lectors d’aquestes cròniques del cel esteu convidats. Per exemple, el proper 29 de març es farà un concert astronòmic al Teatre Serrano de Gandia amb la Unió Artístico-Musical Sant Francesc de Borja. No us ho perdeu.

 

La imatge representa un mapa del cel nocturn del dia 1 de març de 2009, a les 23:30 hores (hora oficial), que pot ser utilitzat per a l’observació. Només cal sostindre’l dalt del cap amb la part inferior en direcció al Sud (S). Així tindreu el Nord (N) a la vostra esquena en la carta, l’Est (E) es trobarà a l’esquerra i l’Oest (O) a la dreta. Aleshores veureu com les estrelles del mapa es corresponen amb les del cel. Aquest planisferi també pot servir-vos durant tot el mes. Solament caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Així aquesta carta serà correcta igualment per al dia 15 a les 22:30 hores i per al dia 30 a les 21:00 hores.

 

Figura: Mapa celeste per al mes de març 2009. Vàlid per al dia 1 de març a les 23:30 hores. Per a utilitzar-lo altres dies caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Gràfic del programa Cartes du Ciel.

Foto: De la web  The Greek Age of Bronze: Ships



  1. Deia Musha: Quan els déus fan la guerra, només les arts ens salven. Mirar el cel i celebrar l’Any Internacional de l’Astronomia ens compensa de molt de neguits.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent