Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 7 de maig de 2014

El cel de maig de 2014

Planetes i pluges d’estels. Les meravelles celestes d’aquest mes de primavera.

De tant en tant passa però quan ho expliques a la gent no t’acaben de creure. Ara mateix al cel hi ha cinc planetes visibles en algun moment de la nit i, fins i tot, uns quants són visibles simultàniament.

Mercuri, en l’horitzó oest-nord-oest, està en les proximitats del Sol separant-se cap a l’oest de dia en dia. Al final de la primera quinzena es podrà veure durant uns 30 minuts després de la posta del Sol.

Venus és visible a l’alba, aquest mes, una hora abans de l’eixida del Sol. El 25 de maig una fina lluna minvant es situarà a la seua dreta mentre que el dia següent serà a l’esquerra. Bon moment per observar-los. L’hora serà a partir de les 5:30 del matí fins que la lluïssor del nou dia esborre el planeta.

Mart, prop de l’oposició, és visible tota la nit, culminant a uns 40º d’altura. El seu fort color roig el fa distingible entre els estels de Virgo. Una lluna creixent es posarà prop del planeta la nit del 10 a l’11 de maig.

Júpiter, en la constel·lació de Bessons, es veu cap a l’oest després de la posta del Sol. El seu regnat en el cel de l’hivern toca a la seua fi ja que cap a mitjanit deixarà de ser visible. La nit del dia 4 de maig una fina lluna creixent se situarà a la seua esquerra.

Saturn és visible des de l’ocàs fins a les primeres hores de l’alba. La lluna plena s’hi situarà a prop les nits del 13 i del 14 maig. El 10 de maig el planeta estarà en oposició, és a dir el Sol, la Terra i Saturn estaran alineats. És per això que durant aquests dies serà visible tota la nit, i s’alçarà quan el Sol es ponga i s’amagarà a l’alba.

L’espectacle celeste del mes podria ser l’aparició d’una nova pluja d’estels causada pel cometa 209 P/LINEAR descobert pel projecte Lincoln Laboratory Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) el 3 de febrer de 2004.

El cometa passarà pel periheli el 6 de maig però serà molt més interessant saber que la Terra creuarà per primera vegada el núvol de residus de gels i pols que  209 P/LINEAR ha deixat en la seua òrbita en els últims 200 anys. L’astrònom Jeremie Vaubaillon de l’Institut de Mecanique Celeste et de Calcul des Ephemerides de France ha estudiat la possibilitat d’una nova pluja d’estels causada per aquest cometa. Ha notat que la Terra creuarà el camí que segueix tota la pols ejectada per 209 P/LINEAR entre els anys 1803 i 1924 durant la matinada del dia 24 de maig de 2014. Per tant, la “pluja podria ser una tempesta“. Això pinta molt bé. El problema per a nosaltres és que Nord-Amèrica serà l’indret millor per observar-la. L’emissió prevista pot ser tan alta com 100-400 meteors per hora. Ja aniré informant.

Però durant el mes de maig també hi altres pluges previstes. Aquestes, però, conegudes:

6 maig 2014 06:14 Pluja meteors: Eta Aquàrides (55 meteors/hora en el zenit; durada = 38,0 dies). Són causades per la pols del famós cometa 1P/Halley.

8 maig 2014 20:24 Pluja meteors: Eta Lírides (3 meteors/hora en el zenit; durada = 11,0 dies).

Però ja sabeu. Com he dit moltes vegades això dels cometes és sempre una loteria. Recordeu el destí del “cometa del segle” ISON.

La Lluna presentarà les següents fases en hora local:

Fase Mes Dia Hora
Quart creixent Maig 7 05 15
Lluna plena Maig    14 21 16
Quart minvant Maig    21 14 59
Lluna nova Maig 28 20 40

Si voleu obtenir més informació i un senzill mapa del cel observable del mes d’abril de 2014, podeu punxar aquest enllaç. També podeu veure un mapa del firmament. I tot això gràcies al Planetari de Quebec.

Imatge: Pluja de les Leònides sobre Niagara Falls, 1833.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent