Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 5 d'agost de 2009

El cel d’agost 2009

El mes d’agost és propici per a les passejades nocturnes. Es pot aprofitar per observar el cel, endevinar les constel·lacions i representar-nos les batalles dels herois i els amors dels deus, buscar la Via Làctia, si ens troben amb un cel en condicions, i veure el gegant dels planetes, Júpiter, presidint tota la nit.

I ací al costat el tenim, colpejat per un petit asteroide o cometa, i observat per un astrònom aficionat australià.

I aquest és també el mes de la pluja d’estels més famosa de l’any, les Persèides, que podreu observar la nit del dia 12, potser amb alguna sorpresa si es compleixen les previsions.

I si voleu participar en observacions populars o visites a observatoris podeu fer-ho si voleu. La informació es pot trobar tot seguit. Només heu de seguir llegint…

Segueix… 

Aquest mes és propici per a l’observació nocturna. La frescoreta de la nit fa que apetisca el passeig nocturn i les ganes d’aixecar el cap al cel per descobrir els dibuixos fets pels antics. Això és clar per als que podem gaudir de les vacances i que a més puguen tindre un cel negre, cosa cada vegada més difícil.

La constel·lació de l’Escorpí ens embelleix el sud, mentre que el Sagitari i el Capricorn l’acompanyen. L’escorpí, bèstia escollida per Zeus per acabar amb els assetjaments del  gegant Orió contra les belles germanes Plèiades, roman al cel de l’estiu, ben allunyat de la seua víctima ben visible a l’hivern.

Com ja he dit en aquest bloc, el passat dia 22 de juliol hi va haver un eclipsi de Sol.  Aquest fenomen es produeix quan el Sol, la Lluna i la Terra es troben en línea i en aquest ordre. S’ha de tindre, per tant, Lluna nova.

Avui, la matinada del 5 al 6 d’agost, 15 dies després, tenim Lluna plena. Es produirà un eclipsi de Lluna. És el que passa normalment: després d’un eclipsi de Sol en ve un de Lluna.  Tanmateix la Lluna passarà lluny del centre de l’ombra terrestre. Només creuarà la seua zona penumbral i la seua part inferior quedarà lleugerament enfosquida. El màxim de l’eclipsi passarà a les 2:40 i sembla que no serà molt vistós.

El que pot resultar molt més interessant és que l’endemà, dia 6 d’agost, el nostre satèl·lit s’hi trobarà ben a prop del planeta gegant Júpiter, a la constel·lació de Capricorn.

I si mirem cap a l’oest podrem observar Mercuri a partir de les 21:00 hores la primera quinzena del mes d’agost, tot just després de la posta de Sol. Estarà molt baix i serà difícil de veure però s’ho val. Si teniu  muntanyes en eixa direcció no cal que ni ho intenteu.

La nit del 12 al 13 d’agost és el màxim de la pluja d’estels de les Persèides (explicació). Per observar-les no cal cap telescopi. Enguany serà ben fàcil trobar la constel·lació de Perseu d’on vindran principalment els meteors, només cal mirar a l’esquerra de la Lluna. Aquesta, que estarà en quart minvant, molestarà una mica l’observació dels meteors més dèbils.  El millor per admirar aquestes roques que venen del cel és gitar-se en terra per observar tot el cel alhora. Què empipador resulta quan el company que mira en altra direcció diu: “una, la veus….”! Massa tard, ja s’ha cremat a uns 80 km d’altura…..
I sembla que les previsions diuen que poden haver més meteors enguany. Ja ho veurem… 

I des del 10 d’agost fins el 4 de setembre Saturn estarà ja sense anells. La visió dels anells del planeta ha estat cada vegada més difícil aquest any. Ara estan totalment de perfil a la Terra fent que siga impossible veure’ls. Aquest rar fenomen només passa cada 14 o 15 anys.

El 17 d’agost la Lluna es situarà entre Mart (dalt) i Venus (baix) a la matinada, a l’est, abans de l’eixida del Sol.

I finalment, el 27 d’agost la Lluna se situarà a només un grau d’Antares, l’ull de l’Escorpí. Antares és una estrella gegant roja que rep aquest nom per la seua semblança visual amb Mart/Ares.

Activitats:

Divendres, 7 d’agost 2009: Observació popular. Platja Daimús. Agrupació Astronòmica de la Safor.

Dimecres, 12 d’agost 2009: Observació popular al final de la platja de Gandia (zona nord). 21.00 h. Agrupació Astronòmica de la Safor. Veurem Persèides?

Divendres, 28 d’agost 2009: Observació popular a la platja de Bellreguard. Agrupació Astronòmica de la Safor.

Dissabte, 29 d’agost 2009: Dia de portes obertes al Centre Astronòmic de l’Alt Túria (CAAT) de l’Associació Valenciana d’Astronomia a Aras de los Olmos. Cal estar allí a la posta de Sol.

I si esteu prop de Castelló podeu apropar-vos al Planetari de Castelló, a la zona del Pinar, prop del port. Allí fan les Observacions d’estiu. Tenen lloc els dimecres de Juliol i Agost entre les 22:30h i les 00:30h. Els dimecres més propers a la lluna creixent aquesta serà l’objectiu principal mentre que durant les observacions restants els objectius més importants seran els planetes visibles.

Que ho gaudiu…

Foto: Impacte prop del pol sud de Júpiter. El sud està dalt a la foto presa el passat 19 de juliol per Anthony Wesley amb un telescopi de 14.5 polzades en Murrumbateman, Austràlia.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent