Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 9 d'abril de 2009

El cel d’abril 2009 i adéu

abril 2009

Tranquils. No tanque la parada i marxe. Però si que tanca un dels mitjans on he col·laborat des de fa anys fent articles de divulgació de la ciència i d’actes culturals de la Safor.

Us deixe l’article d’acomiadament que vaig fer a la revista Quinzedies del mes d’abril de 2009.

Les activitats de l’Any Internacional de l’Astronomia a la Universitat de València no m’han deixat molt de temps per dedicar-lo al bloc. Escoles, estudiants i personal del campus i visitants del programa Conéixer la Universitat han passat per l’Aula d’Astronomia. Així que aquest apunt regular mensual s’ha retardat una mica.

Poc abans de l’eixida del Sol a l’est podrem veure només un planeta: Júpiter. Al final de mes, però, Venus començarà a veure’s en les últimes fosques de la nit.

Saturn, el planeta dels anells, eixirà per l’est poc abans de les 18:00 hores al principi del mes i serà visible durant tota la nit al llarg d’abril.

Segueix…

Publicat a la revista Quinzedies (abril 2009)
El cel d’abril 2009 i adéu

El cel d’abril ja ha deixat enrere les constel·lacions hivernals i ens mostra els Bessons amb les estrelles brillants Càstor i Pòl·lux, Càncer amb el seu cúmul central, el Pessebre, Leo i el Bover, amb el seu estel Arturus. Ja a la matinada rebem els primers avisos de la proximitat de l’estiu. El gegant Hèrcules i les constel·lacions de Lira, Cigne i Àguila se’ns mostren amb tot el seu esplendor.

Poc abans de l’eixida del Sol a l’est podrem veure només un planeta: Júpiter. Al final de mes, però, Venus començarà a veure’s en les últimes fosques de la nit.

Saturn, el planeta dels anells, eixirà per l’est poc abans de les 18:00 hores al principi del mes i serà visible durant tota la nit al llarg d’abril.

El dia 2 la Lluna presentarà l’aspecte de quart creixent. Tindrem lluna plena el dia 9, i quart minvant el 17. El dia 25 el nostre satèl·lit ens mostrarà l’aspecte de lluna nova.

Malauradament, aquest serà l’últim article en aquesta revista on s’explica el cel nocturn i les notícies d’astronomia en general. He estat quatre anys i mig donant informació dels moviments dels estels, dels planetes i de la Lluna; he rememorat les històries mitològiques del passat per descobrir els lligams culturals entre el cel i la terra. Ara, però, Quinzedies tanca. La crisi econòmica ha acabat afectant també aquesta publicació i per tant també aquesta crònica del que passa més amunt dels nostres caps. Aquesta seria només la causa general, encara que n’hi ha una de particular. Caldria recordar, com ja s’ha comentat en altres ocasions a la revista, que alguns ajuntaments de la comarca, tot i proclamar-se defensors de la llengua allà on calga, han deixat morir d’inanició l’únic mitjà periòdic d’informació general en valencià de la Safor, en negar-li tota publicitat institucional
que no escatimaven a d’altres publicacions en llengües foranes.

Una nova finestra es tanca a la divulgació de la ciència. I un tancament molest, especialment per a mi, justament durant aquest any dedicat a l’astronomia, quan fa ara 400 anys que Galileo Galilei va mirar per primera vegada al cel amb un telescopi. Una finestra des de la qual he tractat d’explicar els misteris del firmament per fer-los accessibles a la gent. Una finestra menuda, si es vol, però important per saber què fan els científics amb els diners públics. Conéixer serveix per a opinar encertadament, per a contrastar opinions, per a formar-se un criteri, cosa que pretenia aquesta secció i la revista en general. Però sembla que açò, en certa manera, molesta a la major part dels polítics que disposen de poder a la nostra societat i potser pensen que amb la ignorància i la desinformació les masses es controlen millor.

Mancats com estem de mitjans públics de qualitat, objectius i lliures, segrestats els mitjans de difusió generalistes com Canal 9, ara perdem una floreta enmig del desert comunicatiu valencià.

En conjunt he publicat 55 articles d’El Cel del mes …. des de setembre del 2004, també molts articles específics sobre astronomia i cultura així com algunes entrevistes. Han estat un bon grapat d’hores que he dedicat a una revista només pel plaer d’escriure, de divulgar la ciència i de contar coses que altres mitjans no conten.

Parodiant una famosa pel·lícula, Sempre ens quedarà internet. Els interessats a seguir els meus escrits sobre el firmament em podreu trobar al meu bloc Pols d’estels.

Que sigueu feliços!

Figura adjunta: Mapa celeste per al mes d’abril 2009. Vàlid per al dia 1 d’abril a les 23:30 hores. Per a utilitzar-lo altres dies caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Gràfic del programa Cartes du Ciel.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes | s'ha etiquetat en , per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent