M’agraden molt les referències amagades a la ciència en sèries i pel·lícules. Descobrir-les és sempre un repte.
L’última sessió del cicle Bicinema a la Plaça Major de Tavernes, dedicada al foment del transport en bicicleta, va acabar ahir amb la projecció del film “Les triplettes de Belleville“. L’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna participa en la campanya europea “Do the right mix” (Agafa la combinació correcta) de mobilitat sostenible. Es pretén no ser tan dependents del cotxe i anar més a peu o bicicleta en trajectes pel poble.
La pel·lícula d’animació va ser un autèntic descobriment per a mi i va agradar tant a majors com a menuts. Dirigida per Sylvain Chomet, va rebre dues nominacions als Òscars com a millor film d’animació i per la música. I és que la música és part essencial del film rememorant antigues cançons i cantants dels anys 20, ja que inclou personatges que recorden Josephine Baker, Fred Astaire, Hoagy Carmichael i Glenn Gould. També és un homenatge als esforçats ciclistes dels primers Tours de França amb tots els detalls ben dibuixats.
Una breu sinopsi seria, sense revelar res: Champion, que ha estat adoptat per la seua àvia Madame Souza, és un nen solitari. Quan ella s’adona que el nen només és feliç sobre una bicicleta, el sotmet a un rigorós entrenament. Anys després, Champion ja està preparat per participar a la cursa ciclista més famosa del món: el Tour de França.
Però el que el que primer em va sorprendre va ser descobrir les equacions de camp de la Relativitat General d’Einstein, publicades el 1915, en la part inferior de la pantalla, en el títols de crèdits.
Buscant en la xarxa aquesta referència tan clara a les equacions que regeixen l’univers a través de la força de la gravetat, he trobat de tot. Una de les més convincent sembla ser que donat que la pel·lícula tracta de ciclistes que participen en el Tour de França i que han de vèncer pendents i muntanyes seria un recordatori de la llei que regula el seu esforç.
Tanmateix tot sembla ser un homenatge entre amics.
El professor Stéphane Durand treballa al Centre de recherches mathématiques de la Université de Mont-real, al Québec. També és un reconegut divulgador científic. El Dr. Durand és amic personal del director del film Les triplettes de Belleville, i ell mateix ho explica a Zero Gravity, a la web de l’APS, la Societat Americana de Ciències. Sylvain Chomet> el realitzador, és un dels meus millors amics. Va viure durant deu anys a Mont-real, però després es va traslladar a Europa. Estava fascinat amb la física moderna, i vaig passar molt de temps parlant de física amb ell. Va quedar particularment impressionat per l’enorme quantitat d’informació condensada en una fórmula, especialment en l’equació principal de la Relativitat General que regeix l’evolució de tot el cosmos des del Big Bang fins a la seua destinació final.
Per tant, ell simplement va decidir (amb el seu decorador en cap) perquè apareguera en les escenes d’obertura. Això és tot (crec).
Veient la pel·lícula, l’aparició de les equacions físiques seria una més de les moltes bromes del film destinades a un limitat cercle d’iniciats. Entre d’altres, un dels pianos de la historieta aparentment porta el nom de la marca “S. Durand”, com per donar-li les gràcies al seu amic.
Foto: una de les primeres escenes del film. Enric Marco.